Dementia Care mapping: de pilotfase voorbij

Array

Betere zorg voor mensen met dementie
Symposium over nieuwe Britse observatiemethode DCM (Dementia Care Mapping)
logo_dcm_nederlandDe Friese zorginstelling Zorgkwadrant Fryslân Oost/De Friese Wouden introduceert op 11 april een nieuwe observatiemethode voor mensen met dementie in Nederland. Dat gebeurt op een internationaal symposium met sprekers van de universiteiten in Groningen, Nijmegen en het Britse Bradford, waar de succesvolle methode is ontwikkeld.

De observatiemethode DCM (Dementia Care Mapping) wordt al in ruim twintig landen met succes toegepast. De methode kijkt vooral naar het welzijn van iemand met dementie. Een speciaal opgeleide medewerker verblijft zes uur in een ruimte met maximaal vijf of zes bewoners en een of meer verzorgenden. Iedere vijf minuten wordt geregistreerd hoe iemand reageert, zich voelt en zich wel of juist niet uit. Is iemand agressief, passief, verdrietig of juist vrolijk.

Tijdens het observeren is het effect van het handelen van verzorgenden op iemand met dementie een belangrijke factor. Daarbij staan welbevinden en bejegening centraal. Deze benadering levert voor het personeel veel bruikbare informatie op waarmee ze de zorg voor mensen met dementie sterk kunnen verbeteren.Onderzoek in het buitenland heeft ook aangetoond dat de zorg verbetert. Mensen met dementie voelen zich aantoonbaar beter. Ze zijn minder onrustig en geagiteerd, slapen beter, zijn minder angstig en hebben vaak minder medicijnen nodig. De clienten zijn meer betrokken en voelen zich meer gewaardeerd. Wanneer de clienten beter in hun vel zitten en verzorgenden vaker een glimlach terugkrijgen, dan heeft dit weer een positief effect op het personeel zelf. Ze gaan met meer plezier naar hun werk, waardoor het ziekteverzuim daalt.

Zorgkwadrant Fryslân Oost heeft als eerste in Nederland de methode begin 2007 ingevoerd. Enkele medewerkers hebben een speciale opleiding gehad in Bradford om DCM op een goede manier te kunnen uitvoeren.

Betere zorg
Bij Zorgkwadrant zijn inmiddels drie observatierondes uitgevoerd (om het half jaar). Om te kijken of DCM hier net zo goed werkt als in landen als Engeland, Australie of Duitsland, onderzoekt het Universitair Medisch Centrum Groningen de effecten. De resultaten van de eerste twee rondes zijn positief en vergelijkbaar met de buitenlandse onderzoeksresultaten. De resultaten van de derde ronde, in februari uitgevoerd, worden gepresenteerd op het symposium.

Zorgkwadrant Fryslân Oost/De Friese Wouden is erg enthousiast over DCM, dat het mogelijk maakt om op een objectieve manier de kwaliteit van de zorg aan mensen met dementie te meten. Tot nu toe zijn die mogelijkheden beperkt.

Het belang van goede meetbare zorg voor mensen met dementie neemt alleen maar toe. Alzheimer of dementie is dé ziekte van de toekomst. Door de vergrijzing neemt het aantal mensen dat lijdt aan dementie snel toe. In 2005 leden in Nederland 193.000 mensen ouder dan 65 jaar aan dementie. Dit aantal loopt tot 2030 op tot ongeveer 319.000 (bron: Actiz-Aedes).

Kostenbesparend
Voor instellingen is DCM erg aantrekkelijk. Door verbetering van de zorg gaat het personeel met meer plezier naar het werk en daalt het verzuim. De instelling wordt zo een aantrekkelijker werkgever. Daardoor wordt het eenvoudiger om aan goed personeel te komen in tijden van krapte. De verwachting is dat DCM uiteindelijk kostenbesparend zal werken door een daling van het verzuim en doordat bijvoorbeeld clienten minder medicijnen slikken. De Friese instelling laat onderzoeken of dit ook echt zo is.

Zorgkwadrant Fryslân Oost/De FrieseWouden beschikt als enige in Nederland over de Britse licentie om de methode toe te kunnen passen en zorgverleners op te leiden tot DCM-onderzoekers. Samen met onderwijspartners wil zij de DCM-cursussen in Nederland gaan opzetten en zo bevorderen dat de methode binnen instellingen in heel Nederland wordt ingevoerd. Voor het opleiden van onderzoekers en de verdere ontwikkeling van de methode is DCM Nederland in het leven geroepen.

Tijdens het symposium op 11 april in Zorgcentrum Berchhiem in Burgum worden alle aspecten van DCM belicht en worden de resultaten van het UMCG-onderzoek gepresenteerd. Belangstellenden voor het symposium kunnen zich aanmelden via www.dcmnederland.nl.

Bron: DCM Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen