Maagverkleiningsarts Reijnen Scheper ziekenhuis Emmen al eerder betrokken en veroordeeld dood door schuld door medische fouten

Een chirurg die in Duitsland is veroordeeld voor dood door schuld werkt nu voor het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Het gaat hier om Dr.N.M.P. Reijnen. Hij heeft zich met name op het gebied van de bariatrische chirurgie toegelegd. Maar naar nu blijkt is deze maagverkleiningsarts betrokken geweest bij minimaal drie medische blunders in Duitsland. In 2005 werd Reijnen door de rechtbank in Leer als chefarts veroordeeld tot een boete van 12.600 euro voor dood door schuld. De chirurg heeft zijn werk in Emmen twee weken geleden neergelegd na vijf nieuwe sterfgevallen na maagverkleiningsoperaties in het Scheper Ziekenhuis. Ten tijde van zijn veroordeling voor het sterfgeval was Reijnen al werkzaam in Emmen. De directie van het Scheper Ziekenhuis zegt niet op de hoogte te zijn van de Duitse feiten en noemt ze ‘schokkend’. Maarten Rutgers is nog geen jaar bestuursvoorzitter en zoekt nog uit of iemand anders in het ziekenhuis er wel van op de hoogte was.

Reijnen, en/of zijn operatieteam, liet in 2002 bij een 66-jarige man in Leer na een operatie een doek in de buik achter, zp meldt de Rheiderland Zeitung. De man stierf aan de gevolgen van vergiftiging door het achtergebleven materiaal. De rechtbank achtte Reijnen schuldig aan de dood van de man en veroordeelde hem tot een geldboete. Ook beschrijft de krant een verwisseling van twee patienten door Reijnen. Hij zoog vet af bij een vrouw die in het ziekenhuis lag vanwege een liesbreuk. Na een enkelbreukoperatie door Reijnen in Weener liep de destijds 58-jarige Christine Preuss een infectie en andere complicaties op. Ze kreeg uiteindelijk een schadevergoeding van vijfduizend Duitse mark.Reijnen zelf is niet bereikbaar voor commentaar en kiest er volgens het ziekenhuis voor geen contact te hebben met de media. Na zijn veroordeling voor dood door schuld, besloot hij zijn geluk in Nederland te beproeven, zo meldt het Dagblad van het Noorden. Reijnen zelf is niet bereikbaar voor commentaar. Hij reageert niet op emails en telefoontjes en kiest er volgens het ziekenhuis voor geen contact te hebben met de media.

De Orde van Medisch Specialisten zegt dat er niet of nauwelijks sprake is van internationale uitwisseling van gegevens over medische fouten. “Die registratie staat nog in de kinderschoenen. Daardoor zie je wel vaker dat specialisten naar een ander land vertrekken als ze ergens veroordeeld zijn”, zegt woordvoerster Ellen van Rooij.

5 thoughts on "Maagverkleiningsarts Reijnen Scheper ziekenhuis Emmen al eerder betrokken en veroordeeld dood door schuld door medische fouten"

  1. Hoi, Het probleem met Dr Reinen is dat hij niet kan communiceren. Heb het zelf ondervonden. mvgCW

  2. pff en wáárom schrijft altijd (bijna) iedereen zijn naam fout??Dr. Reijnen heeft mij eind 2004 al geopereerd , en ik vind het een leuke arts!  ja hij is recht voor zijn raap, zegt waar het op staat, en dat je zelf ook hard aan het werk zult moeten voor én na de operatie.Tja als je daar dan niet tegen kunt, kun je het altijd gooien op slechte communicatie??en ja deze positieve ervaring heb ik dus ook zélf ondervonden!

  3. Janine van wijk

    Reactie op de maagverkleining crisis
     
    Heb de hele week nagedacht, of ik een reactie zou geven op de hele crisis rondom de maagverkleining en om onze arts, Dhr. N Reijnen.
    Maar toch heb ik besloten om toch een reactie te geven, om mijn verhaal te doen, want je hoort nu alleen maar negatieve verhalen. En van veel mensen vind ik dat ze reageren terwijl ze niet weten hoe en wat een maagverkleining inhoud, en wanneer je pas naar die keuze grijpt.
     
    Allereerst, wil ik mijn medeleven tonen aan de nabestaanden van diegenen die zijn overleden aan de complicaties van een maagverkleining.  En wil ze heel veel sterkte en kracht toewensen om dit verlies te verwerken.
     
    Ik  zelf ben 31 juli 2008 geopereerd, door Dhr. N Reijnen.
    Mijn operatie is helemaal goed gegaan, en geslaagd, zonder complicaties, en met een voorspoedig herstel. En daar ben ik nog alle dagen dankbaar voor.
     
    Maar.. ik wist van de risico’s. Ik wist dat het er op of er onder zou zijn, fifty fifty, zoals Dhr. Reijnen zei.
    Want de meeste mensen vergeten volgens mij, dat wij, diegenen, die voor deze operatie kozen, deze operatie als laatste redmiddel hadden.
    Want als je zo veel overgewicht hebt, je lichaam zo zwak  door die overgewicht is, en je zelf het niet voor elkaar krijgt om er wat aan te doen, al van alles hebt geprobeerd, en je word gewaarschuwd door artsen, dat als je zo door gaat, je lichaam, en dan vooral je hart, dit niet lang meer volhoud, dat al je aders en dergelijke, dicht slibben, waardoor je uiteindelijk sterft.
     
    Dan moet je een keuze maken, tussen leven óf, zo door gaan, tot dat de dood er vroeg of laat op volgt.
    Mocht je dan voor een maagverkleining gaan, is dat niet 1,2,3 zo geregeld, je hebt een voor traject, waar aan je begint. Je hebt eerst voorlichtingsgesprekken, met Dhr. Reijen zelf, met een diëtiste, en met een psycholoog. Daarna ga je 2 weken een eetdagboek bij houden, die je daarna gaat bespreken met hetzelfde team. Ook krijg je steeds weer voorlichting, en word je gewezen op de risico’s. Bij elk gesprek weer.
     
    Ik weet nog, dat mijn allereerste gesprek met Dhr. Reijnen, na een kwartier, over de dood ging, mijn zus was bij dit gesprek aanwezig. Ik schoot een beetje in de lach, want begreep niet waarom we het over de dood moesten hebben, totdat de Dhr. Reijnen de risico’s uitlegde, en zei, mocht jij de operatie niet overleven, wil ik wel met je familie nog door 1 deur kunnen.
     
    Dus ik ben me al die tijd bewust geweest van de risico’s, en ook de mensen die ik ken, die ook een maagverkleining hebben ondergaan, allemaal waren we ons hier van bewust.
    En iedereen kiest vrijwillig voor deze operatie, niemand word gedwongen, want we leven in een vrij land. Ik vind het daarom ook absoluut niet eerlijk, dat Dhr. N Reijnen op deze manier zo word aangevallen, en dat iedereen hem zo laat stikken. Ook het Scheperziekenhuis.
     
    De fouten die in Duitsland zijn gemaakt, zijn gebeurd, en daar voor is Dhr. Reijnen berecht.
    Dus waarom moeten nu de oude koeien uit de sloot gehaald worden, waarom moet je meerdere keren worden gestraft?
     
    Het gaat er nu om, of de nietjes inderdaad veilig genoeg zijn, en ik denk van wel, want er zijn in 2008 240 mensen geopereerd, waaronder 140 mensen een maagverkleining hebben ondergaan,
    Hiervan zijn helaas 6 mensen overleden, en dat is vreselijk, absoluut, ieder die hier aan overlijd is er 1 teveel, absoluut, dat wil ik ook echt niet wegvlakken,
    Maar worden die 136 mensen, waaronder ik zelf, waarbij het wel goed is gegaan, nu vergeten?
     
    Dat vind ik heel erg jammer, want Dhr. Reijnen, heeft voor ons allemaal zijn best gedaan, en hij was daarin niet alleen, maar met een heel team.
    En ik ben Dhr. Reijnen nog alle dagen dankbaar, voor wat hij en zijn team hebben gedaan,
    Ze hebben mij mijn leven terug gegeven.
    En daar ben ik heel erg dankbaar voor.Met vriendelijke groetJanine van WijkNieuw-Buinen

  4. Hans Kelderman

    Mijn oudste dochter 35 had 100 % overgewicht, heeft ook een maagverkleining ondergaan bij Dr Reijnen.
    als Vader, en ook haar man waren zeer nauw betrokken bij het proces, wat zeer nauwgezet gevolgd is.
    Zelfs op de operatie tafel heeft Dr Reijnen nog gevraagd of ze nog wilde dat de operatie uitgevoerd moest worden.
    Iedere operatie brengt risico’s met zich mee, en ik moet de eerste specialist nog tegenkomen waarvan niet een patiënt is overleden aan de kwaal waarvoor ze behandeld is.
    Als Dr Reijnen alles nauwgezet heeft geprotocolleerd, en de patiënten in bijzijn van naasten gewezen heeft op de risico’s, en hij wordt dan toch nog veroordeeld, dan kan er geen enkele medische ingreep meer in Nederland plaatsvinden.
    En laat alstublieft, iedereen  inclusief politici  en de minister hun mond houden, als de zaak nog voldoende is onderzocht.
    Naar info, opereerde DR Reijnen ongeveer 100-140 patiënten per jaar en doet dat al heel wat jaren.
    Als hij dat al ongeveer 6 jaar doet dan zijn er 600- 800 patiënten waarvan er dan 6- 8 overleden zijn.
    Natuurlijk zijn dat er 6-8 teveel, maar gezien het risico van de operatie, is  1 %. Een goed resultaat.
    En wat hebben de patiënten verzwegen om toch geopereerd te worden, weet U dat ,ik niet.
    Hoeveel van onze soldaten en burgers  komen er om door verkeerde beslissingen van de politiek en legerleiding?????
    Kijk ook eens naar andere medische ingrepen, hoe hoog daar sterf percentage is.
    Ik heb veel respect voor deze arts, die ook nog vele artsen in opleiding had, die hebben  toch ook  kennis, die hebben we niet gehoord.
    De Media is alleen maar uit op negatieve publicatie, ze moeten eens wat objectiever worden.

  5. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    @ Hand Kelderman.,

    Hier nog iemand die de ingreep heeft overleefd met een heel ander verhaal.
    Het is nog niet bekend maar het lijkt erop dat men in Leveste niet op de hoogte was van de veroordeling van Dr. Reijnen. Dat valt niet goed te praten. Als arts heb je met mensenlevens te maken en dat verdiend zorgvuldigheid. Ik vrees dat die zorgvuldigheid niet een van de kwaliteiten van Reijnen was.

Comments are closed.

Recente artikelen