“Polypil neemt eerste horde”

Array

“Geef alle 55-plussers een gecombineerde pil met bloeddruk- en cholesterolverlagers, en hun risico op hartziekte loopt tachtig procent terug.” Dat ambitieuze idee werd vijf jaar geleden gelanceerd.
polypilVan alle mogelijke doodsoorzaken staan problemen met het hartvaatstelsel in de top vijf van doodsoorzaken. Er is een aantal geneesmiddelen op de markt die ieder een deel van de oorzaken van hart- en vaatziekten tegengaan. Door alle werkzame stoffen van deze geneesmiddelen te combineren, zou een zogenaamde “polypil” ontstaan die alle goede eigenschappen van de afzonderlijke bestanddelen in zich heeft. De bestanddelen zijn uit patent, en dus relatief goedkoop te produceren. Een groot voordeel van zo’n pil, die nu nog niet bestaat, is dat het voor de patient veel gemakkelijker is om één pil te slikken dan alle afzonderlijke pillen. Een nadeel is echter dat er van alle bestanddelen maar één dosering in één polypil terecht kan komen.

Lang was het stil. Afgelopen week was er weer nieuws. Een onderzoen naar de zogenaamde ‘polypil‘ in India geeft een positief beeld. Het concept blijkt te werken, zonder substantiele bijwerkingen, meldt het medische blad The Lancet.

De in de studie geteste polypil werd in India geproduceerd. Uit onderzoeken kwam al een voorstel voor samenstelling voor een pil En deze pil is ook in de studie gebruikt. Deze polypil bestaat uit acetylsalicylzuur 80 mg, atorvastatine 10 mg of simvastatine 40 mg, foliumzuur 0,5 mg, metoprolol 25 mg, enalapril 5 mg en furosemide 20 mg. Dit lijkt een zeer afgewogen samenstelling, maar het gaat om een grover idee dat de volgende geneesmiddelengroepen omvat: een bloedplaatjesaggregatieremmer, een cholesterolsyntheseremmer, foliumzuur, en drie bloeddrukverlagers die elk op hun eigen manier werken (een bètablokker, een ACE-remmer en een diureticum). Het is nog maar de vraag of alle werkzame stoffen in één pil kunnen worden gecombineerd zonder chemisch onverenigbaar te zijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen