“Polypil neemt eerste horde”

0
363

“Geef alle 55-plussers een gecombineerde pil met bloeddruk- en cholesterolverlagers, en hun risico op hartziekte loopt tachtig procent terug.” Dat ambitieuze idee werd vijf jaar geleden gelanceerd.
polypilVan alle mogelijke doodsoorzaken staan problemen met het hartvaatstelsel in de top vijf van doodsoorzaken. Er is een aantal geneesmiddelen op de markt die ieder een deel van de oorzaken van hart- en vaatziekten tegengaan. Door alle werkzame stoffen van deze geneesmiddelen te combineren, zou een zogenaamde “polypil” ontstaan die alle goede eigenschappen van de afzonderlijke bestanddelen in zich heeft. De bestanddelen zijn uit patent, en dus relatief goedkoop te produceren. Een groot voordeel van zo’n pil, die nu nog niet bestaat, is dat het voor de patient veel gemakkelijker is om één pil te slikken dan alle afzonderlijke pillen. Een nadeel is echter dat er van alle bestanddelen maar één dosering in één polypil terecht kan komen.

Lang was het stil. Afgelopen week was er weer nieuws. Een onderzoen naar de zogenaamde ‘polypil‘ in India geeft een positief beeld. Het concept blijkt te werken, zonder substantiele bijwerkingen, meldt het medische blad The Lancet.

De in de studie geteste polypil werd in India geproduceerd. Uit onderzoeken kwam al een voorstel voor samenstelling voor een pil En deze pil is ook in de studie gebruikt. Deze polypil bestaat uit acetylsalicylzuur 80 mg, atorvastatine 10 mg of simvastatine 40 mg, foliumzuur 0,5 mg, metoprolol 25 mg, enalapril 5 mg en furosemide 20 mg. Dit lijkt een zeer afgewogen samenstelling, maar het gaat om een grover idee dat de volgende geneesmiddelengroepen omvat: een bloedplaatjesaggregatieremmer, een cholesterolsyntheseremmer, foliumzuur, en drie bloeddrukverlagers die elk op hun eigen manier werken (een bètablokker, een ACE-remmer en een diureticum). Het is nog maar de vraag of alle werkzame stoffen in één pil kunnen worden gecombineerd zonder chemisch onverenigbaar te zijn.