Zorg voor illegalen

Array

stethoscoopPer 1 januari 2009 geldt een nieuwe wettelijke regeling voor de financiering van medische zorg aan illegalen. Het Koppelingsfonds, gericht op de toegankelijkheid van medisch noodzakelijke zorg voor illegalen en de beleidsregel ‘Dubieuze debiteuren’ is dan niet meer nodig en houdt op te bestaan.

Binnen de nieuwe regeling wordt onderscheid gemaakt tussen direct toegankelijke zorg en niet direct toegankelijke zorg:

  • Direct toegankelijke zorg: dit is de zorg die zonder recept, verwijzing of indicatie kan worden ingeroepen en doorgaans ook direct moet worden verleend. Hieronder valt de meeste eerstelijnszorg (met uitzondering van farmaceutische hulp). Zorgaanbieders kunnen de oninbare kosten van direct toegankelijke zorg aan illegalen gedeeltelijk declareren. De GGD Hart voor Brabant zal de afwerking van deze declaraties blijven verzorgen. Ze kunnen opgestuurd worden naar GGD Hart voor Brabant, zie onderstaand adres. Ga naar het declaratieformulier pdf bestand.
  • Niet direct toegankelijke zorg: deze zorg is pas toegankelijk na recept, verwijzing of indicatiestelling. Het gaat dan om zorg geleverd door apotheken, ziekenhuizen (ook die van de medisch specialisten), ggz-instellingen, verpleeghuizen en ambulancediensten. Hieronder valt ook de acute ziekenhuiszorg. Deze kosten en wordt direct, zonder tussenkomst van de GGD afgehandeld. Ga naar het declaratieformulier pdf bestand.
Apothekers
Het CVZ heeft per gemeente één apotheek gecontracteerd. Een waarnemende niet-gecontracteerde apotheker kan de oninbare rekeningen indienen bij de gecontracteerde apotheker; deze declareert vervolgens de kosten bij het CVZ. Ga naar het overzicht van gecontracteerde apothekers pdf bestand.
Ziekenhuizen
Het CVZ heeft landelijk 25 ziekenhuizen gecontracteerd, waar illegalen terecht kunnen voor zowel direct als niet-direct toegankelijke zorg. De kosten van direct toegankelijke (= acute) zorg – inhoudende dat verwijzing of overplaatsing naar een ander ziekenhuis niet verantwoord is – kunnen door elk ziekenhuis worden gedeclareerd bij het CVZ, voor zover die niet (volledig) door de patient betaald kunnen worden. Ga naar het overzicht van gecontracteerde ziekenhuizen pdf bestand.
Informatiebrief CVZ
Het CVZ heeft aan alle huisartsen, niet-gecontracteerde apothekers en ziekenhuizen, tandartsen en verloskundigen een informatiebrief over de nieuwe regeling gestuurd.
Rol GGD Hart voor Brabant in 2009
Declaraties van direct toegankelijk zorg zullen in 2009 dus nog door de GGD Hart voor Brabant worden verwerkt en betaald. De samenwerkingsafspraken tussen de GGD West-Brabant en GGD Hart voor Brabant blijven bestaan. Voor vragen over de uitvoering van de nieuwe wettelijke regeling en knelpunten in de medische zorg voor illegalen kunt u terecht bij het CVZ:

Ga naar vergoedingen 2009 voor een overzicht van de vergoedingen en de hoogte daarvan.
Declaraties 2008
Declaraties over 2008 kunnen nog tot en met januari 2009 via de daarvoor bestemde aanvraagformulieren worden ingediend.
Declaraties 2009
Declaraties over de direct toegankelijk zorg zoals hierboven omschreven kunnen vanaf januari 2009 met het daarvoor bestemde declaratieformulier pdf bestand worden ingediend bij de GGD Hart voor Brabant, zie onderstaand adres.
Vragen |
Voor vragen over declaraties kunt u terecht bij de GGD Hart voor Brabant. Voor vragen over de nieuwe regeling en knelpunten in de medische zorg voor illegalen kunt u terecht bij het CVZ.

CVZ, College voor Zorgverzekeraars Postbus 320 1110 AH Diemen Telefoon: 020 – 797 8555 Fax: 020 – 797 8500 Mail: [email protected] Helpdesk financiering zorg aan illegalen: 020 – 797 8947 of [email protected]

Recente artikelen