Vergoeding diabetes medicijn BYETTA® vanaf 1 mei 2009

Array

logo_byettaVandaag zal tijdens de “Internistendagen 2009” van de Nederlandse Internisten Vereeniging (NIV), naast de presentatie van recente studieresultaten, tevens officieel bekend worden gemaakt, dat BYETTA, het nieuwste medicijn voor de behandeling van type 2 diabetes van Lilly Nederland, met ingang van 1 mei volledig zal worden vergoed in de basisverzekering. Voorwaarden voor vergoeding zijn dat er sprake is van een fors overgewicht bij de type 2 diabetespatienten,  een zogenaamde BMI (Body Mass Index) vanaf 35 en dat er onvoldoende regulatie mogelijk is van de bloedsuiker met de combinatie metformine en een sulfonylureumderivaat in de maximaal verdraagbare dosering1.

‘Dit is goed nieuws voor de zwaardere type 2 diabetespatienten, die er steeds meer in Nederland zijn, hoewel we natuurlijk graag hadden gezien dat meer patienten hiervan hadden kunnen profiteren vanwege een ruimhartiger vergoedingsbeleid’, aldus dr. Michaela Diamant, directeur Diabetes Centrum VUMC te Amsterdam.


Met de vergoeding van BYETTA, het eerst geregistreerde geneesmiddel in de nieuwe klasse van de zogenaamde incretine mimetica, wordt een grote stap voorwaarts gezet in de strijd tegen de volksziekte diabetes. Incretines zijn darmeiwitten die na voedselinname vrijkomen en de alvleesklier aanzet tot afgifte van insuline. BYETTA heeft dezelfde werking als het lichaamseigen incretine GLP-12 .

BYETTA heeft onder meer een glucose-afhankelijke werking op de afgifte van insuline uit de alvleesklier bij patienten met type 2 diabetes. Op die wijze verbetert BYETTA de bloedsuikerspiegels en draagt het mogelijk bij aan een vermindering van het aantal complicaties, kenmerkend voor type 2 diabetes. Verder vertraagt BYETTA de maaglediging en zorgt het voor een gevoel van verzadiging, waardoor patienten af kunnen vallen2.

“Zeker bij patienten met type 2 diabetes die al te zwaar zijn en die vanwege hun te hoge bloedglucosewaarden over zouden moeten gaan op insulinetherapie kan een behandeling met BYETTA dus een alternatief zijn voor insuline” aldus dr. Michaela Diamant.

Byetta is verkrijgbaar in een voorgevulde pen en dient tweemaal daags in een vaste dosering te worden gespoten2.

Nederland telt ruim 800.000 mensen met diabetes. Daarnaast wordt gesproken over nog eens 200.000 mensen die nog niet gediagnosticeerd zijn. De ziekte neemt zelfs epidemische vormen aan met een verwachte groei tot 2025 met ruim 30%. Deze forse groei van het aantal diabetes patienten wordt voornamelijk veroorzaakt doordat steeds meer mensen kampen met overgewicht. Zwaarlijvigheid en te weinig lichaamsbeweging zijn de grootste risico’s om type 2 diabetes te ontwikkelen. Er wordt nu al gezegd dat diabetes volksziekte nummer één is.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Vergoeding diabetes medicijn BYETTA® vanaf 1 mei 2009"

  1. Wendy van Dijk

    Ik ben erg blij dat dit middel eindelijk vergoed wordt. Ik gebruik het sinds nov. 2007 en ik voel me er veel beter bij dan met de conventionele pillen, waar ik regelmatig last had van bijwerkingen.
    Het heeft me ook geholpen om flink af te vallen.

Comments are closed.

Recente artikelen