Vitamine D van invloed op immuunsysteem MS patiënten

Array

raymond-huppertsOratie prof.dr. Raymond Hupperts, bijzonder hoogleraar neurologie i.h.b. Multiple Sclerose
Uit onderzoek van het Academisch MS Centrum Limburg, waar professor Hupperts werkzaam is, blijkt dat er een relatie is tussen vitamine D waarden en de klinische verschijnselen van MS. Vitamine D lijkt een positief effect te hebben op het ziekteverloop van MS.

“Recente, nog niet gepubliceerde data, suggereren dat het afweersysteem van MS patienten door vitamine D stabieler wordt en minder ontstekingsgevoelig is. Door middel van een trial zal nu worden onderzocht wat de effecten van hoge doses vitamine D als toegevoegde behandeling zullen zijn op het verloop van MS”, aldus prof. dr. Hupperts in zijn oratie ‘MS en hoe verder? Op vrijdag 24 april
spreekt hij zijn Oratie uit aan de Universiteit Maastricht.

In Nederland hebben 1 op de 1000 mensen MS. MS is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel, te weten de hersenen en ruggenmerg. Het is de meest voorkomende neurologische ziekte bij jongvolwassenen. De oorzaak van MS is nog steeds grotendeels onduidelijk. “Wellicht is MS niet één ziekte, maar een verzamelnaam voor verschillende uitingsvormen van storingen in het immuunsysteem. Ik heb hoge verwachtingen van onze immunologische studies, met name het onderzoek naar de relatie tussen vitamine D en MS. Naast de eerder door ons gevonden relatie tussen vitamine D en het afweersysteem doen we ook onderzoek naar de betekenis van diverse genetische afwijkingen, de polymorfismen van het vitamine D receptor gen. Zo zijn er aanwijzingen dat er een omgekeerde relatie bestaat tussen de hoeveelheid zonlicht en de ernst van MS, mogelijk is dit ook vitamine D afhankelijk. ”

Professor Hupperts is werkzaam bij het Academisch MS Centrum Limburg onderdeel van het Orbis Medisch Centrum en verleent zorg aan ruim negenhonderd MS patienten. De leerstoel Neurologie i.h.b. Multiple Sclerose, de eerste in Limburg, is een samenwerkingsverband tussen Orbis Medisch Centrum, de Faculty of Health, Medicine en Life Sciences en het Academisch Ziekenhuis Maastricht.

“Deze nauwe samenwerking maakt het mogelijk dat patientenzorg en patientgebonden onderzoek bij Orbis in Sittard gecombineerd kan worden met het basale onderzoek in Maastricht. Een academische subafdeling binnen een perifeer ziekenhuis; een unieke constructie, die bovendien van groot belang is voor de wetenschappelijke voortgang op het terrein van MS.”

Bron: Orbis Concern

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen