Fructose is slechter dan glucose voor mensen met overgewicht

Array

fructose-houdende-productenFructose is minder gezond dan glucose voor mensen met overgewicht die nog te veel eten. Fructose stimuleert de vorming van buikvet en zorgt voor hogere insuline- en bloedsuikerwaarden. Die conclusie trekken Amerikaanse onderzoekers van verschillende universiteiten in Californie op basis van een onderzoek waarin 32 mensen 10 weken werden gevolgd. In die periode haalden zij 25% van hun dagelijkse calorieen uit een glucose- of uit een fructosedrank. De wetenschappers publiceren over het onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Clinical Investigation.

De proefpersonen mochten in de proefperiode naast de glucose- of fructosedrank eten wat zij willen en kwamen gedurende de onderzoeksperiode gemiddeld met 1 kilo aan. In het onderzoek werden zij tweemaal twee weken in een kliniek opgenomen waarbij ze uitvoerig werden onderzocht. Tussendoor verbleven ze 8 weken thuis waarbij ze de glucose- of fructosedrank gebruikten.

Fructose en glucose hebben een verschillend effect in een lichaam met overgewicht doordat fructose alleen in de levercellen wordt verwerkt, terwijl alle lichaamscellen glucose kunnen verbranden. Zo blijkt uit een artikel in . De lever zet suikers om in glycogeen, maar bij mensen met een overmatige glycogeenvoorraad kan de lever fructose alleen nog maar in vet omzetten en dat wordt met name buikvet. Het vet dat uit glucose wordt gevormd gaat wat meer naar de onderhuidse vetopslag. In 2008 werden al soortgelijken resultaten gepresenteerd. Onderzoekers van de University of Texas Southwestern Medical Center (UTSW) hadden toen al aangetoond dat het lichaam deze suiker efficienter in vet omzet dan andere suikers. Hiermee lijkt bevestigd te worden dat we inderdaad dik worden van de fructoserijke maïssiroop, een veelgebruikt zoetmiddel in verwerkt voedsel.

Uit de resultaten bleek dat de omzetting van suiker in vet, ook wel lipogenese genoemd, toeneemt naarmate de ontbijtdrank meer fructose bevat. Bovendien wordt meer vet opgeslagen dan verbrand indien fructose vóór of tegelijkertijd met vet voedsel wordt geconsumeerd.  Het oorspronkelijke doel van het onderzoek uit 2009 was niet de bestudering van het effect van fructoserijke maïssiroop. Men was er op uit om na te gaan of fructose tot een grotere vetopslag leidt dan glucose. Zij gaven daarom zes gezonde mensen enkele weken ontbijtdranken die drie verschillende suikercombinaties bevatten. De eerste drank bevatte uitsluitend glucose, de tweede bestond voor de helft uit glucose en voor de andere helft uit fructose. De derde drank bevatte met 75 procent de grootste hoeveelheid fructose, de resterende 25 procent was glucose. Het team legde vast in welke mate de suikers door de lever in vet werden omgezet en hoe de suikers de stofwisseling gedurende de dag beïnvloedden.

Bron: The Journal of Clinical Investigation & The Journal of Nutrition, augustus 2008.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen