Tienerdiabeten Medisch Centrum Alkmaar doen ‘Bewust’ boodschappen

Array

bewust-boodschappen-doenAls puber heb je trek in iets zoets en loop je de supermarkt in om iets te halen. Wat kies je uit al die zoetigheden, hartige snacks en drankjes als je diabetes hebt? Zeven tieners met diabetes, tussen twaalf en veertien jaar van het Medisch Centrum Alkmaar (MCA), gingen in de schappen van de Albert Heijn XL in Alkmaar op zoek naar producten die ze lekker vinden. Gewapend met opdrachten en een boodschappenmand gingen ze op zoek. Waar let je op? Kijk je wel eens naar het etiket op de verpakking?

Chips, pepsils, schuimblokken, chocolade en energydrinks, genoten de voorkeur. Van de uitgezochte artikelen werden na afloop de etiketten onder de loep genomen. Als diabeet mag je alles hebben, maar moet je rekening houden met onder andere de hoeveelheid koolhydraten die in het product zitten. Kun je zomaar extra snoepen? Moet je er iets anders voor laten? Of moet je er insuline voor bijspuiten? Het is een gepuzzel als je diabetes hebt.

De praktijk ingaan om van elkaar te leren en speuren op verpakkingen waarop steeds meer informatie staat. Dat is het doel van dit project. Gezien de enthousiaste reacties van zowel de jeugd als AH-manager de heer Jalving, kunnen we spreken van een geslaagde middag die zeker wordt herhaald. Bewuster met je eten bezig zijn is op deze manier weer een stap dichterbij gekomen, aldus kinderdietiste Clementien Sengers.Het boodschappen doen is een van de praktijkgerichte projecten voor de jonge diabetespatienten van het MCA. Zo is recent ook een snackbar bezocht en wordt er gesport. In het kader van de overgang naar de middelbare school, wordt de verleiding van schoolkantines in beeld gebracht.

Bron:MC Alkmaar

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen