Wat is Varkensgriep, hoe krijg je het, hoe kan je het voorkomen en hoe wordt het behandeld

8
11610

mexico mondkapjes, varkensgriepOp dit moment wordt er melding gemaakt van varkensgriep, influenza type H1N1, die Mexico en reizigers vanuit Mexico naar de Verenigde Staten heeft besmet. Reizigers van en naar Mexico wordt geadviseerd algemene hygienemaatregelen in acht te nemen en koorts en griepverschijnselen binnen 4 dagen tot een week na terugkeer uit Mexico te melden bij de GGD of huisarts. Volg verder de berichtgeving op onze website en adviezen van de gezondheidsautoriteiten.

Varkensgriep is een luchtweginfectie bij varkens, veroorzaakt door het type A influenza virus. Het veroorzaakt seizoensgebonden uitbraken van griep onder varkens. Vergelijkbaar met griep onder mensen treedt dit met name op in de winter. Er zijn verschillende subtypes van het virus in varkens gevonden. De op dit moment veel voorkomende variant is het H1N1 subtype. Het is ook niet zo dat elke patient aan varkensgriep overlijdt. De hoeveelheid virus waarmee men bemset raakt is ook van invloed. Als het lichaam antistoffen kan aanmaken zal de patient gewoon weer herstellen.In de afgelopen jaren werden mensen sporadisch met dit virus besmet. Nu echter is er een variant van het virus dat mensen veel sneller besmet en hen ook ziek maakt.

Het virus geeft binnen vier dagen verschijnselen van griep; koorts, hoesten, verlies van eetlust, spierpijn e.d. Soms treedt ook keelpijn, misselijkheid en braken en diarree op. De ziekte kan mild verlopen, maar in Mexico zijn al meer dan 70 mensen aan de ziekte overleden.

Varkensgriep komt wereldwijd voor. Op dit moment heerst er een epidemie bij mensen in Mexico. In de Verenigde Staten zijn er besmettingen vastgesteld bij mensen die terugkeerden vanuit Mexico. Ook in Frankrijk en Nieuw Zeeland zijn er mogelijk besmettingen.

Preventie
Algemene hygienemaatregelen spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van besmetting. Omdat de overdracht van het virus door hoesten, direct contact en via voorwerpen plaatsvindt, zijn de volgende maatregelen in gebieden, waar de ziekte voorkomt of wordt vermoed, zinvol:

 1. Bezoek geen varkensboerderijen.
 2. Vermijd zieke mensen, speciaal zij die hoesten.
 3. Vermijd niet-noodzakelijke massabijeenkomsten in Gebieden waar varkensgriep onder mensen wordt gemeld.
 4. Was regelmatig de handen zorgvuldig met zeep of handalcohol. Vooral vóór het (bereiden van) eten en na toiletbezoek.
 5. Bereid voedsel zorgvuldig. Zorg dat vlees voldoende verhit is.

Als U toch ziek wordt, blijf dan thuis en waarschuw de huisarts

Het gebruik van mondmaskers valt te overwegen, zeker op plaatsen in Mexico waar grote aantallen mensen samenkomen.

Voor varkens is er een vaccin beschikbaar dat beschermt tegen varkensgriep. Voor mensen is er geen vaccin beschikbaar dat beschermt tegen de H1N1 variant van het virus. Het reguliere griepvaccin beschermt vrijwel zeker niet tegen varkensgriep van het H1N1 subtype.

Hoe wordt je besmet?
Mensen die nauw contact hebben met zieke varkens lopen risico. Op dit moment worden in Mexico ook relatief veel gevallen gezien van overdracht van mens op mens. Reizigers ván en naar Mexico lopen daarom nu ook risico, met name als zij in contact komen met patienten met griepachtige verschijnselen. Besmetting van mens tot mens vindt, net als bij het reguliere griepvirus, vooral plaats door hoesten. Het is ook mogelijk dat bij het aanraken van een patient het virus via de handen in de slijmvliezen van mond neus of ogen terecht komt en zo een besmetting veroorzaakt. Varkensgriepvirus is een aerogeen virus (door de lucht), via aanhoesten, vocht (ook van de slijmvliezen), algemeen contact (omhelzen, aanraken, kussen, handen schudden, in elkaars omgeving zijn). Om besmetting van griepsoorten te voorkomen is het beter om openbare gebouwen en mensemassa’s te vermijden. Varkensgriep kan overgebracht worden door mensen en door varkens.
Normaal gesproken worden mensen niet besmet met het varkensgriepvirus. Slecht sporadisch wordt bij hen een infectie gevonden, meestal bij personen die nauw contact hebben gehad met zieke varkens. Tijdens eerdere uitbraken werden soms echter ook besmettingen gezien bij mensen die contact hadden met patienten met varkensgriep. Op dit moment zijn er nog geen gevallen van besmettingen met varkensgriep bekend in Europa.

Het virus kan niet worden overgebracht door het eten van varkensvlees, als dit op de juiste wijze wordt bereid en voldoende lang verhit.

Wat zijn de verschijnselen?
Koorts, lusteloosheid, geen eetlust, keelpijn, koorts, hoesten, verkoudheid, loopneus. Sommige patienten hebben ook last van dunne ontlasting en overgeven.

Waarom en wanneer is varkensgriep dodelijk?
Soms verloopt de ziekte zo heftig dat de patient al overlijdt voordat het afweersysteem het virus heeft kunnen bevechten. Dan gaat het om een gemuteerd virus dat bivoorbeeld ook van mens op mens overdraagbaar is. Omdat ons afweersysteem het virus niet herkend moet het eerst afweerstoffen aanmaken tegen de nieuwe indringer. Niet iedereen overlijdt aan varkensgriep, maar helaas wel een deel van de patienten.

Helpt vaccinatie?
Vaccinatie tegen varkensgriep blijkt wel effectief. Vaccinatie is vooral zinvol bij mensen die niet besmet zijn met het virus.

Varkensgriep behandeling
Omdat het een virus betreft kan varkensgriep zelf niet behandeld worden met antibiotica. Een arts zal daarom vooral proberen de complicaties te behandelen, zoals hoge koorts of andere problemen. Mensen die binnen 4 dagen na terugkeer uit Mexico koorts krijgen (>38,5°C) moeten contact opnemen met hun huisarts, en melden dat zij recent zijn teruggekeerd uit Mexico. Zij moeten wel thuisblijven om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt.

Zeer waarschijnlijk is het H1N1 virus dat de huidige epidemie veroorzaakt, gevoelig voor antivirale middelen en deze kunnen dan worden gebruikt bij de behandeling van de ziekte.

8 REACTIES

 1. ik snap niet dat de overheid het toestaat dat er naar mexico gevlogen mag worden..het is toch beter om te voorkomen!

 2. Hallo.Mijn moeder is ziek ze heeft : hoofdpijn , keelpijn, spierpijn en buikpijn. een dag daarvoor was ze al hoesterig. Kan het begin zijn van varkensgriep? moeten we naar de huisarts? wanneer ?  als het minstens 4 dagen zo blijft is het dan een teken van Varkensgriep????Ik hoop dat ik gauw antwoord krijg….Milou

 3. @ Milou

  Als je onzeker bent, kan je altijd even contact opnemen met je huisarts. In veel gevallen is er niets aan de hand maar de huisarts is de aangewezen persoon om jullie gerust te stellen bij lichamelijke klachten.

 4. ik vind de varkens griep best wel eng ik ga met mijn uoders naar de vs is de varkensgriep daar ook in amerika gr Anne uit zaandam

 5. ik heb buik pijn hoofd pijn een keel en ben goed verkouden heb ik dan ook varkens griep want me neus loopt heel vaak en moet heel veel hoesten is dat ook dan een varkens griep of niett
  grt evelien

 6. Mensen als je een van de verschijnselen hebben ,
  ga naar de huisarts .
  Nooit denken van da heb ik niet want iedereen kan het krijgen.

  Mensen eet goed
  Af en toe fruit , leef gezond zo maakt het lichaam ook meer anti spul aan en heb je minder kans op het virus.

 7. hallo,

  ik heb alle symptomen die hier boven staan !!!
  rillingen , lopende neus , spierpijn ……………….
  ook heb ik last van buikpijn.

  volgens de dokter heb ik dus zeker MG.
  ik moet neurofen, sterke hoest-siroop en een vies spuitertje voor neus en keel nemen.
  ook moet ik TAMILLU ofzo nemen . (enkel omdat mijn moeder risicopatient is)
  ik mag niet dichter dan een meter bij andere mensen komen.

  gisteren had ik 38.5grden koorts, vandaag enkel 37.

  gek hé ! je denkt altijd van “mij zal dat wel niet overkomen” enz, maar dan krijg je het toch !!!

  bye

Comments are closed.