Zwangere vrouw heeft straks niets meer te kiezen

Array

zwanger-tienerZwangere vrouwen hebben straks geen keuze meer tussen thuis bevallen of in het ziekenhuis. De marktwerking in de verloskundige zorg bedreigt die keuzevrijheid in ernstige mate. De wens van 70% van alle zwangere vrouwen om hun baby thuis ter wereld te brengen zal op voorhand niet meer vervuld kunnen worden. Volgens de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) is dit onwenselijke scenario reeds volop in gang gezet. De organisatie stuurt vandaag een brandbrief naar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om deze ongewenste ontwikkeling te stoppen. De NZa werkt op dit moment aan een definitief advies aan minister Klink van VWS over marktwerking.

Onder druk van de vrijere tarieven in de ziekenhuizen (marktwerking) zien veel gynaecologen in de ziekenhuizen zich genoodzaakt om hun zorg anders te organiseren om zo hun omzet op het gewenste niveau te houden. Concentratie van de geboortezorg in steeds minder ziekenhuizen is het middel dat daarbij wordt ingezet. Deze concentratiestrategie leidt ertoe dat de specialist, in dit geval de gynaecoloog, door de toenemende fysieke afstand steeds moeilijker bereikbaar wordt. Uit voorzorg, met het oog op eventuele complicaties, moeten veel zwangere vrouwen daarom kiezen voor een ziekenhuisbevalling. Daardoor staat de in Nederland zo belangrijke keuzevrijheid van vrouwen om thuis te bevallen, onder druk.

De KNOV vindt deze ontwikkeling onrustbarend, met name omdat dit de kwaliteit van de verloskundige zorg ernstig onder druk zet. De verloskundigenorganisatie wordt in deze opvatting gesteund door een onderzoek van o.a. Maassen en professor Nijhuis, dat in december 2008 in het toonaangevende internationale tijdschrift Birth is gepubliceerd. Dit onderzoek toont aan dat er in het ziekenhuis vaker medisch wordt ingegrepen. Zo komt een keizersnede bij bevallingen van gezonde zwangeren, die worden begeleid door een gynaecoloog, significant vaker voor dan bij begeleiding door een verloskundige (een factor 4). Maassen plaatst grote vraagtekens bij de noodzaak hiervan. De onderzoeker komt tot de conclusie dat gezonde zwangere vrouwen in een groot aantal van die gevallen beter af zijn als ze onder begeleiding van een verloskundige thuis bevallen.

Geen grotere sterftekans
Deze week is er ook een publicatie van een onderzoek van o.a. Ank de Jonge en prof. Simone Buitendijk in het internationale tijdschrift British Journal of Obstetrics and Gynaecology met als conclusie: vrouwen die in Nederland thuis willen bevallen hebben niet meer kans dat hun kind overlijdt of op een intensive care unit terechtkomt dan vrouwen die in het ziekenhuis willen bevallen. Ook dit betreft weer de gezonde zwangere.

KNOV
De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) is de beroepsorganisatie van verloskundigen. Naast de directe belangenbehartiging van ongeveer 3.000 verloskundigen zet de KNOV zich in voor de bevordering en de kwaliteit van de Nederlandse verloskundige zorg en de versterking van de positie van de verloskundige.

Bron: KNOV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen