Rijgeschiktheid bij gebruik van een bioptische telescoop

Array

bioptische-telescoopDuizenden slechtzienden kunnen vanaf vandaag hun rijbewijs gaan halen. Dat is mogelijk doordat een speciale bril door het ministerie van Verkeer en Waterstaat is toegevoegd aan de lijst van toegestane hulpmiddelen in het verkeer. Deze bril is de bioptische telescoop. Dat is een soort kleine kijker, die bovenin het linker- of rechterbrillenglas wordt bevestigd. Nadat je hebt geleerd om zo’n telescoop te gebruiken en een speciale cursus hebt gedaan kan je gewoon afrijden bij het CBR. In Amerika rijden al zo’n 4.000 mensen rond met een bioptische telescoop. Tussen 2004 en 2008 hebben 18 slechtzienden in 24 lessen geoefend met de telescoop om te bewijzen dat het veilig was. De helft van de deelnemers hebben (op papier, want nog niet officieel) hun rijbewijs gehaald na deze lessen.

De bioptische telescoop is een kleine telescoop die bovenin het rechter- of linker brillenglas geplaatst wordt. De telescoop is nuttig voor waarneming op afstand, waarbij de vergroting twee tot vier keer is.De gebruiker kijkt het grootste deel van de tijd door de normale brillenglazen. Een korte knikbeweging volstaat om via de bioptische telescoop de essentiele informatie op afstand waar te nemen.Het bioptische telescoop systeem bestaat uit de telescoop, het montuur en de normale brillenglazen.Hierdoor kunnen mensen met een gezichtsscherpte van minder dan 0,5 mét bril nu ook gaan autorijden. Dat was tot vandaag verboden. Een gezichtsscherpte van 0,5 betekent dat je alles van 2x zo dichtbij moet bekijken om hetzelfde te kunnen zien als iemand met gezichtsscherpte 1,0. Meer informatie kan je hier vinden.

Bron: zibb.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen