Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) verhoogd paraatheid naar alarmfase 4

0
360

who1In Belgie worden zes mogelijke gevallen van nabij bekeken. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) trekt naar alle waarschijnlijkheid hun staat van paraatheid op tot alarmfase 4. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het alarmniveau voor de griepuitbraak verhoogd naar fase 4, het op twee na hoogste niveau. Het besluit werd bekendgemaakt na een urenlange spoedzitting over de uitbraak van het griepvirus, waar inmiddels 149 mensen aan zijn overleden in Mexico en dat verspreid is naar de Verenigde Staten, Canada en Europa.

Fase 4 houdt in dat mensen elkaar kunnen besmetten met het virus. Bij deze fase hebben overheden internationaal de plicht om binnenkomende reizigers te controleren. Ook moet elk land zijn draaiboek voor grieppandemieen gereed hebben. Bij fase 4 hebben overheden internationaal de plicht om binnenkomende reizigers te controleren. En ook komen dan de nationale draaiboeken voor grieppandemieen uit de kast. Dat gebeurt in Nederland al, maar op eigen initiatief. De Nederlandse gezondheidsautoriteiten roepen mensen op die op reis zijn geweest in Mexico en die binnen vier dagen na terugkeer koorts krijgen om naar de huisarts te gaan. Er is geen negatief reisadvies voor Mexico of de Amerikaanse staten (Californie, Kansas, Texas, New York en Ohio) waar het griepvirus is vastgesteld. Vanmorgen hield de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het nog op fase 3.

De Europese Commissaris voor Volksgezondheid, Andorra Vassiliou, zei vanmorgen in Brussel tegen persbureau AP dat mensen reizen naar Mexico en de VS beter kunnen uitstellen „tenzij ze dringend noodzakelijk zijn”. In Luxemburg werden de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bijgepraat over de uitbraak. Later in de week komen de ministers van Volksgezondheid waarschijnlijk bij elkaar voor overleg over de virusdreiging.

Osterhaus maakt zich ongerust „omdat dit virus volslagen nieuw is. Het bestaat uit genetische fragmenten die uit verschillende virussen afkomstig zijn. Zoiets is nog niet eerder gezien. Iedereen noemt het nu een varkensvirus, maar dit virus is nooit eerder bij varkens gevonden.”