Adviezen voor de huisarts bij vragen over varkensgriep uit Mexico

Array

Vooruitlopend op nadere richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie, adviseert het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM een aantal aanvullende maatregelen voor mensen met ziekteverschijnselen die terugkeren uit Mexico. Mensen die sinds 17 april zijn teruggekeerd uit Mexico en die binnen zeven dagen na terugkomst koorts (= 38,5 C) en luchtwegklachten (hoesten) ontwikkelen, wordt aangeraden contact op te nemen met hun huisarts. De huisarts kan indien nodig verder onderzoek laten doen in overleg met de plaatselijke GGD. Mensen met koorts die voldoen aan bovenstaande criteria worden verzocht om thuis te blijven. Lees verder bij het NHG

Er is hier sprake van een mogelijk dreigende epidemie met mogelijke influenzatransmissie van mens op mens (WHO spreekt van fase 4). De NHG-Standaard Influenzapandemie (M88, april 2008) geeft richtlijnen voor de verschillende fasen van een pandemie, en wat te doen bij een eerste contact met een patient met vermoeden van aviaire influenza in verschillende situaties: telefonisch, aan de balie, in de spreekkamer en tijdens een visite.

Telefonische presentatie
Maak een afspraak voor visite en zorg dat de huisarts beschermende maatregelen kan nemen.
Presentatie aan de balie van de praktijk
Geef de patient een mond-neusmasker en plaats hem/haar in een aparte ruimte.
Presentatie in de spreekkamer
Geef de patient een mond-neusmasker.
Onverwachte presentatie tijdens een visite
Geef de patient zo mogelijk een mond-neusmasker en overleg ter plekke met de regionale GGD.

De praktische consequenties voor de huisarts bij een dreigende pandemie kort samengevat op een rij:

  • Bij verdenking op aviaire- of varkens influenza dient de patient, indien medisch verantwoord, thuis te blijven.
  • Na het nemen van beschermende maatregelen (mond-neusmasker en handschoenen voor de patient; indien dit niet mogelijk of afdoende is moet de huisarts zelf beschermende maatregelen nemen) gaat de huisarts na of de patient voldoet aan de criteria voor aviaire- of varkens influenza zoals die nu zijn: zeven dagen na terugkomst koorts (= 38,5 C) en luchtwegklachten (hoesten).
  • Bij blijvende verdenking op aviaire- of varkens influenza neemt de huisarts contact op met de arts infectieziektebestrijding van de lokale GGD over aanvullende diagnostiek en eventuele behandeling en contactopsporing. Ziektegevallen dienen altijd virologisch bevestigd te worden door het afnemen van een neuskeelwat. De uitslag volgt meestal binnen dezelfde dag.
  • De huisarts geeft de patient en zijn omgeving voorlichting over hand- en hoesthygiene (zie NHG-Standaard, de NHG-Patientenbrief griep algemeen of folder RIVM).
  • De huisarts geeft de gebruikelijke adviezen bij influenza en bespreekt wanneer opnieuw (telefonisch) contact moet worden opgenomen.
  • Na afsluiting van het contact met de patient worden handschoenen, mond-neusmasker en schort in een vuilniszak gedeponeerd, die met het huisafval mee kan. De huisarts desinfecteert zijn handen met handalcohol.
  • Instrumenten en materialen (zoals bril en stethoscoop) worden met 70% alcohol gedesinfecteerd, waarna de handen nogmaals met handalcohol worden gedesinfecteerd.
  • De ruimte waar de patient verbleef wordt aansluitend normaal huishoudelijk gereinigd.

Op de themasite van het RIVM over varkensgriep vindt u de meest actuele informatie voor professionals (draaiboek voor de verschillende fasen van een pandemie, instructiefolders voor het afnemen van kweekmateriaal), voor het publiek en een antwoord op de meestgestelde vragen.
Voor uitgebreidere beschrijving, zie de NHG-Standaard Influenzapandemie.

Bron: NHG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen