Varkensgriep vooral goed voor de farmaceutische industrie

virus-verspreidingDe varkensgriep is een flinke stimulans voor de omzet bij meerdere farma- en biotechbedrijven. Volgens analisten zal vooral het Zwitserse Roche en het Britse GlaxoSmithKline ervan kunnen profiteren. In  veel landen is inmiddels weer een run ontstaan op antivirale middelen. Maandag stegen de koersen van Roche en GSK aandelen enige procenten. Veruit de grootste stijger ten gevolge van dit nieuws was echter het Australische Biota Holdings, dat het middel Relenza in licentie aan Glaxo geeft. Het aandeel steeg in de ochtendhandel met meer dan 80 procent. Relenza, dat wordt verkocht onder de marktnaam Oseltamivir, Tamiflu of Zanavir, blijkt goed te werken als antivirus.

De verwachting is dat de jongste griepgolf zal leiden tot een hogere vraag naar antivirus-produkten. In het verleden, ondermeer na de uitbraak van SARS en Vogelgriep, hebben overheden wereldwijd op toen ook grote schaal  medicamenten ingeslagen. Er ontstond toen een tekort. In Nederland zou er op dit moment voldoende zijn om 5 miljoen mensen in te enten op een totale bevolking van 16 miljoen.

Het Zwitserse farmaceutische bedrijf Roche werkt aan het verhogen van de productie van Tamiflu. Roche controleert alle processen om te kijken hoe de productie opgeschroefd kan worden. Ze maakte echter de kanttekening dat de productie van het medicijn acht maanden duurt. Roche heeft slechts een beperkte voorraad Tamiflu in huis. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het bedrijf nog niet gevraagd om de 3 miljoen voorradige behandelingen beschikbaar te stellen.

De Europese Commissie wil een spoedbijeenkomst houden naar aanleiding van de varkensgriep. Deze bijeenkomst vindt waarschijnlijk donderdag plaats.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Varkensgriep vooral goed voor de farmaceutische industrie"

  1. Iets dergelijks verwachtte ik al!Een hype maken van een paar gevallen van griep ergens op de wereld, terwijl miljoenen mensen lijden aan malaria en andere ernstige kwalen: daar moet geld achter zitten.

Comments are closed.

Recente artikelen