Varkensgriep vooral goed voor de farmaceutische industrie

1
302

virus-verspreidingDe varkensgriep is een flinke stimulans voor de omzet bij meerdere farma- en biotechbedrijven. Volgens analisten zal vooral het Zwitserse Roche en het Britse GlaxoSmithKline ervan kunnen profiteren. In  veel landen is inmiddels weer een run ontstaan op antivirale middelen. Maandag stegen de koersen van Roche en GSK aandelen enige procenten. Veruit de grootste stijger ten gevolge van dit nieuws was echter het Australische Biota Holdings, dat het middel Relenza in licentie aan Glaxo geeft. Het aandeel steeg in de ochtendhandel met meer dan 80 procent. Relenza, dat wordt verkocht onder de marktnaam Oseltamivir, Tamiflu of Zanavir, blijkt goed te werken als antivirus.

De verwachting is dat de jongste griepgolf zal leiden tot een hogere vraag naar antivirus-produkten. In het verleden, ondermeer na de uitbraak van SARS en Vogelgriep, hebben overheden wereldwijd op toen ook grote schaal  medicamenten ingeslagen. Er ontstond toen een tekort. In Nederland zou er op dit moment voldoende zijn om 5 miljoen mensen in te enten op een totale bevolking van 16 miljoen.

Het Zwitserse farmaceutische bedrijf Roche werkt aan het verhogen van de productie van Tamiflu. Roche controleert alle processen om te kijken hoe de productie opgeschroefd kan worden. Ze maakte echter de kanttekening dat de productie van het medicijn acht maanden duurt. Roche heeft slechts een beperkte voorraad Tamiflu in huis. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het bedrijf nog niet gevraagd om de 3 miljoen voorradige behandelingen beschikbaar te stellen.

De Europese Commissie wil een spoedbijeenkomst houden naar aanleiding van de varkensgriep. Deze bijeenkomst vindt waarschijnlijk donderdag plaats.

1 REACTIE

  1. Iets dergelijks verwachtte ik al!Een hype maken van een paar gevallen van griep ergens op de wereld, terwijl miljoenen mensen lijden aan malaria en andere ernstige kwalen: daar moet geld achter zitten.

Comments are closed.