Mogelijke overdracht van oorspronkelijke varkensgriepvirussen naar de mens, uit Mexico – 24 april 2009

Array

a-h1n1In Mexico heeft de varkensgriep mogelijk al zestig mensenlevens geeist, achthonderd mensen zouden besmet kunnen zijn. De autoriteiten in het land zitten met de handen in het haar en hebben veel openbare gelegenheden gesloten. Mensen met symptomen van de griep worden verzocht binnen te blijven.

Op 21 april rapporteerden de VS infecties met een varkensgriepvirus (A/H1N1) bij 2 kinderen in Californie. In totaal is, na verscherpte surveillance, bij 7 patienten een infectie met dit virus bevestigd. Vanwege een mogelijke link van een van de patienten met Mexico is daar actief gezocht naar andere gevallen. Volgens de WHO zijn er in Mexico 47 patienten met ernstige pneumonie, waarvan bij 17 een infectie met een A/H1N1 dat overeenkomsten vertoont met het in de VS vastgesteld varkenstype. Er zijn berichten over grotere aantallen zieken met een influenza-achtig ziektebeeld, maar deze zijn niet officieel bevestigd door de WHO.

De variant op het virus H1N1 (Swine Influenza A/H1N1) is oorspronkelijk een vogelvirus, dat via varkens oversloeg op mensen. Inmiddels zijn de eerste gevallen in de VS al gesignaleerd. Het virus is de grens over. De WHO: “The number of cases has risen steadily through April and as of 23 April there are now more than 854 cases of pneumonia from the capital. Of those, 59 have died. “

Advies
Vooruitlopend op nadere bevestiging door en richtlijnen van de WHO, adviseren wij medische professionals in Nederland om te handelen conform het draaiboek ‘Incidentele introductie van een nieuw type influenzavirus’ Word-document (500Kb).  Dit houdt in dat aanvullende maatregelen worden geadviseerd voor mensen die terugkeren uit Mexico, vanaf 17 april en die koorts (≥ 38,5 C) ontwikkelden binnen 4 dagen na terugkomst en waarbij geen alternatieve diagnose de koorts kan verklaren. Diagnostiek kan worden verricht in overleg met de plaatselijke GGD, conform de richtlijnen in het draaiboek. Mensen met koorts die voldoen aan bovenstaande criteria wordt verzocht om thuis te blijven.

Er geldt op dit moment geen negatief reisadvies voor Mexico. Reizigers wordt geadviseerd om de algemene hygienemaatregelen in acht te nemen. Naar toolkit_griep en verkoudheid

Het Amerikaanse CDC is inmiddels bang voor een pandemie. En ook de Europese CDC zegt ook dat het virus alle ingredienten in zich heeft om massaal uit te breken. Dit virus is gevaarlijk omdat het van mens-tot-mens gaat. Terwijl dit varkensvirus normaal alleen van varken-tot-mens ging. (Achtergrond informatie)

Naar Mexico geweest? Koorts? Meldt u bij de dokter!
Als u vanaf 17 april bent teruggekomen uit Mexico en binnen vier dagen maximaal 38,5 graden koorts heeft ontwikkeld, moet u zich melden bij de GGD. Dit adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Voor huisartsen en ziekenhuizen
aanvullende informatie over de maatregelen (500Kb) | informatie over monstername en diagnostiek

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen