Geen bevestigde gevallen van varkensgriep in Nederland 27 april 2009

Array

varkensgriep2In Nederland zijn op dit moment geen bevestigde gevallen van de varkensgriepvariant. De afgelopen dagen waren er in Nederland enkele mensen die uit Mexico terugkwamen met koorts en griepachtige verschijnselen. Uit onderzoek door het RIVM bleek echter dat deze mensen het virus niet hadden. Uiteraard houdt het RIVM de situatie zorgvuldig in de gaten. Mensen die sinds 17 april zijn teruggekeerd uit Mexico en die meer dan 38,5 graden koorts en luchtwegklachten hebben, krijgen van het RIVM het advies om zich te melden bij hun huisarts. De huisarts kan indien nodig verder onderzoek laten doen in overleg met de plaatselijke GGD.

Het virus waar het om gaat bestaat uit delen van een varkensgriepvirus, een vogelgriepvirus en een menselijk griepvirus. Het virus lijkt goed te behandelen met oseltamivir (tamiflu). Op dit moment is het nog onduidelijk waarom in Mexico mensen aan het virus zijn overleden, terwijl dit in andere landen niet het geval is. Het RIVM heeft continu contact met diverse buitenlandse gezondheidsautoriteiten zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese en Amerikaanse centra voor ziektepreventie en ziektebestrijding (ECDC en CDC). Het RIVM houdt de internationale situatie zorgvuldig in de gaten.

Het RIVM vraagt mensen die sinds 17 april zijn teruggekeerd uit Mexico en binnen zeven dagen meer dan 38,5 graden koorts en luchtwegklachten (zoals hoesten) hebben, zich te melden bij hun huisarts. De huisarts kan indien nodig verder onderzoek laten doen in overleg met de plaatselijke GGD. Mensen die vragen hebben over de varkensgriepvariant kunnen contact opnemen met de GGD in hun regio.

Op dit moment is er geen negatief reisadvies voor Mexico. Op de website van het ECDC (http://ecdc.europa.eu/)  op de website van de WHO (www.who.int) worden de meest recente ontwikkelingen rond het virus gemeld.

Voorbereid op wereldwijde uitbraak
Of de uitbraak van deze varkensgriepvariant zal lijden tot een wereldwijde uitbraak (pandemie), is op dit moment nog niet  te voorspellen. Nederland is voorbereid op een eventuele pandemie van een nieuw griepvirus. Er liggen draaiboeken klaar die gevolgd worden bij de bestrijding. Een dergelijk draaiboek beschrijft onder andere de maatregelen die moeten leiden tot het beperken van ziekte en sterfte. In Nederland zijn 4,5 miljoen doses oseltamivir (tamiflu) beschikbaar om in te zetten bij een eventuele pandemie. Dat is naar verwachting voldoende om tijdens een pandemie alle zieken in Nederland te behandelen.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen