Dementie voorspellen met hersencan

Microsoft Word - hersenactivatie.doc

Kunnen wij met nieuwe hersenscan-technieken voorspellen welke ouderen in de toekomst dementie zullen krijgen en welke niet? Erasmus MC-onderzoekers willen deze vraag beantwoorden met de zogeheten FIND-studie. Patienten met geheugenstoornissen, maar ook gezonde deelnemers kunnen zich aanmelden voor dit onderzoek.

Verhoogd risico
In de FIND-studie proberen onderzoekers van het Erasmus MC met nieuwe hersenscan-technieken te voorspellen welke ouderen met een verhoogd risico van dementie in de toekomst dementie zullen ontwikkelen en welke niet.
Het is belangrijk om bij ouderen een goede inschatting te kunnen maken van het risico van dementie. Dit om toekomstige patienten beter te kunnen begeleiden en maatregelen te treffen tegen het ontstaan of verergering van dementie.

Zichtbaar maken
‘Milde cognitieve stoornissen’ is een voorstadium van dementie. Patienten met milde cognitieve stoornissen hebben geheugenstoornissen waarmee zij in het dagelijks leven nog wel normaal kunnen functioneren. Deze mensen hebben echter wel een sterk verhoogde kans om in de toekomst dementie te ontwikkelen.
Met nieuwe hersenscan-technieken kunnen de onderzoekers veranderde activiteit van de hersenen en vroege schade aan de hersenen zichtbaar maken. Die technieken willen zij gebruiken om te voorspellen welke patienten met milde cognitieve stoornissen uiteindelijk dementie ontwikkelen. Ook wordt bekeken of mogelijke afwijkingen op de MRI-scans samenhangen met eventuele schade aan de kleine bloedvaten van de hersenen.

Fellowship
De FIND-studie is een zogenaamde longitudinale studie. Drie jaar lang volgen de onderzoekers patienten met milde cognitieve stoornissen . Na deze drie jaar beoordelen  ze welke mensen dementie hebben ontwikkeld en of ze dit hadden kunnen voorspellen met behulp van de nieuwe hersenscan-technieken. Het onderzoek is een samenwerking tussen de afdelingen Neurologie, Neuropsychologie, Geriatrie en Radiologie van het Erasmus MC. Voor dit onderzoek heeft neuroloog Niels Prins een fellowship gekregen van Hersenstichting Nederland.

Microsoft Word - Stroke Erasmus MC.doc


Meedoen aan het onderzoek?

De organisatoren van het onderzoek willen graag in contact komen met mensen van 65 jaar of ouder die willen meedoen aan de FIND-studie. Verschillende groepen zijn welkom: patienten met geheugenstoornissen, maar ook gezonde deelnemers. Op deze manier  kunnen de ‘hersenprocessen’ goed met elkaar worden vergeleken. Wie zich aanmeldt, krijgt verschillende MRI-scans en daarnaast een neurologisch en een neuropsychologisch onderzoek. Het onderzoek is onschadelijk en brengt geen risico’s met zich mee.

Meer informatie
Heeft u interesse en wilt u deelnemen, of wilt u meer informatie, neem dan contact op met dr. Niels Prins, neuroloog: tel.: (06) 22 37 80 36, of per e-mail: [email protected].

Microsoft Word - hersenactivatie.doc

Recente artikelen