Medewerkers KCL opnieuw in de prijzen

Array

De medewerkers van het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) van hebben de publieksprijs van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie (NVKC) in de wacht gesleept. Zij wonnen de prijs ‘zonder mitsen en maren’ voor hun project ‘Bloedafname aan huis voor oncologische patienten’.

klinisch-chemisch-laboratorium-maasstad-ziekenhuisOp de foto de dames en heren van bloedafname en oncologie. Achter het autoportier Kim de Bruyn (links, in pak) en rechts Miriam de Jong.

Het project (‘Bloedafname aan huis voor oncologische projecten‘) houdt in dat medewerkers van de afdeling bloedafname de dag voordat een oncologiepatient een chemokuur moet ondergaan, thuis op bezoek komen om bloed af te nemen. Deze buisjes bloed worden vervolgens in het lab nagekeken op verschillende bloedwaarden. Aan de hand daarvan bepaalt de arts of de patient sterk genoeg is om de volgende dag zijn chemokuur te ondergaan.

Volgens de jury van de NVKC, met daarin onder anderen het CDA Tweede Kamerlid Janneke Schermers, is het initiatief van ons ziekenhuis een ‘mooi en goed project’. ,,Het gaat hier om minder wachten en zorgen voor kankerpatienten die een chemokuur ondergaan, minder stress voor het laboratorium om tijdig de juiste uitslagen te rapporteren en minder stress voor de ziekenhuisapotheek bij het bereiden van de juiste dosis.” Het project is bovendien zeer eenvoudig over te nemen door andere ziekenhuizen in Nederland.

Miriam de Jong, teamleider van het KCL, zet het voordeel voor de patienten uiteen: ,,Voordat wij in 2008 met dit project startten, moesten patienten een uur eerder naar het ziekenhuis komen om hun bloed na te laten kijken. Ze moesten dan drie kwartier wachten voordat de uitslagen bekend waren. Het kwam vervolgens geregeld voor dat de bloedwaarden te laag waren, waardoor ze die dag nog geen chemokuur mochten krijgen. Dan moesten ze een paar dagen later terugkomen. Dat is ontzettend belastend voor mensen die zo ziek zijn.”

De bloedwaarden moeten worden gemeten omdat chemokuur in wezen een gif is dat naast de kankercellen ook gezonde, vitale delen van het lichaam aantast, vertelt klinisch chemicus Kim de Bruyn, die het project samen met Miriam op verzoek van Oncologie gestalte gaf. ,,De chemokuur kan een toxische werking hebben op organen zoals bijvoorbeeld de nieren, de lever en het afweersysteem. Als de bloedwaarden niet goed zijn, dan moet je de geplande cytostaticabehandeling uitstellen.”

De patienten reageren volgens Miriam ,,ongelooflijk positief”. ,,Mensen vinden het prettig dat er iemand van ons bij ze over de vloer komt, ze kunnen dan ook even hun verhaal kwijt.”

beeld-kclTwee medewerksters van bloedafname reizen elke ochtend in speciale auto’s naar kankerpatienten in de hele regio. Ze bezoeken tussen de zestig en honderd mensen per week. Met de buisjes bloed gaan ze terug naar het laboratorium waar het bloed wordt onderzocht. De patient krijgt telefonisch te horen of hij of zij de volgende dag wordt verwacht voor de chemo.

In de nabije toekomst zal de thuisprikservice worden uitgebreid voor patienten met reuma.

Bron:Maasstadziekenhuis.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen