Samenwerking wetenschappelijke adviesorganen voor een gezonder Europa

eusanhNationale wetenschappelijke adviesorganen in Europa op het gebied van de volksgezondheid gaan intensief samenwerken. Dit zal leiden tot effectiever en doelmatiger gebruik van wetenschappelijke kennis in het volksgezondheidsbeleid, zowel op nationaal als Europees niveau, en komt daarmee de gezondheid van de Europese burgers ten goede. Dat is de uitkomst van de kick-off meeting van het European Science Advisory Network for Health (EuSANH) in Brussel. Europa heeft te maken met grote volksgezondheidsvraagstukken die zich niet aan landsgrenzen houden zoals infectieziekten en milieuproblemen, of die in alle landen spelen, bijvoorbeeld overgewicht en een ouder wordende bevolking. Maar er zijn ook nieuwe kansen en mogelijkheden, want de wetenschappelijke kennis neemt exponentieel toe.

Om deze vraagstukken beter te lijf te kunnen en de kansen goed te benutten, heeft het gezondheidsbeleid in Europa een sterkere, gemeenschappelijke wetenschappelijke basis nodig. Daarbij gaan een beter gebruik van in de diverse landen beschikbare kennis en gericht onderzoek naar nog ontbrekende kennis hand in hand. Dit concludeerden 13 Europese adviesorganen op 24 april na een tweedaagse conferentie in Brussel, waarop zij ­ met financiele steun van de Europese Commissie ­ een gemeenschappelijk programma in gang hebben gezet onder de titel `Improving Science Advice for Health’ (EuSANH-ISA). Hoofddoelen zijn het verbeteren van de kwaliteit en doelmatigheid van de wetenschappelijke advisering over de volksgezondheid op nationaal en Europees niveau, en het bijeenbrengen van de beste wetenschappelijke experts in Europa om aanbevelingen te doen voor effectief beleid gericht op belangrijke volksgezondheidsvraagstukken.

Daaraan gekoppeld kunnen essentiele kennishiaten worden geïdentificeerd die hoge prioriteit verdienen in nieuw uit te voeren onderzoek. Hoog op de agenda staan gezond leven, vroege opsporing van ziekte, vaccinatieprogramma’s, kwaliteit van zorg, geestelijke gezondheidszorg, en sociaal- economische invloeden op de gezondheid. Hierbij worden ook verbindingen gelegd met terreinen als onderwijs, voeding, arbeid, en milieu. Ook moet er, als het gaat over doelmatigheid van preventie en zorg, meer wetenschappelijke aandacht komen voor de positieve maatschappelijke effecten van een goede volksgezondheid.

Bron:GR

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen