Het OLVG start pilot Nederlandse variant op Amerikaanse Magnet Hospitals

Array

olvgEen ziekenhuis dat zich onderscheidt door uitstekende verpleegkundige zorg en patientgerichte zorg: daarvoor staat een ‘Magneetplus’ ziekenhuis. Deze formule is voor de Nederlandse situatie vertaald uit de Amerikaanse formule Magnet Hospital. Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) is een van de elf zorginstellingen die samen met de Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) starten met een pilot om de formule in Nederland te testen.

Douwe Hemrika, voorzitter Raad van Bestuur: “Deze ontwikkeling sluit precies aan bij onze ambitie om topzorg te leveren en een excellente werkgever te zijn”. Het OLVG is deelnemer in de pilot samen met de andere topklinische ziekenhuizen van de landelijke Vereniging Samenwerkende Ziekenhuizen. Daarnaast nemen twee thuiszorgorganisaties en drie verpleeg- en verzorgingshuizen deel. Het initiatief voor de pilot komt van de NPCF en de V&VN. Zij hebben het van oorsprong Amerikaanse concept vertaald naar de Nederlandse situatie en uitgebreid tot ‘Magneetplus’ door ook de effecten op de patientenzorg te meten en een aantal instellingen voor thuiszorg en langdurige zorg in de pilot op te nemen. Succesvol in de VS
In de Verenigde Staten heeft het concept van ‘magnet hospitals’ zijn succes inmiddels bewezen. In ‘magneetziekenhuizen’ is de arbeidstevredenheid bij verpleegkundigen hoger, zijn er weinig problemen met werving en kent men lage verloopcijfers. Ziekenhuizen die het
Magnet-certificaat verworven hebben, scoren daardoor significant beter op kwaliteit van zorg en patientveiligheid. ‘Magneetziekenhuizen’ zijn zowel vanuit het perspectief van patienten een interessante ontwikkeling, als vanuit het perspectief van de verpleegkundige beroepsgroep. Daarom zien V&VN en de NPCF grote mogelijkheden in de formule. Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN: “Een ‘Magneetplus-instelling’ word je niet zomaar en het vraagt een andere manier van werken, maar elke zorginstelling kán het doen. Het zou geweldig zijn als we de komende jaren een groeiend aantal ‘Magneetplus-instellingen’ in ons land kunnen verwelkomen. Dat is goed voor de instellingen in de zorg, voor de verpleegkundigen die er werken én voor de kwaliteit van zorg.” Ook minister Klink van VWS heeft zich enthousiast getoond over de mogelijkheden van de magneetformule.

De Vereniging Samenwerkende Ziekenhuizen bestaat uit: Catharina-ziekenhuis in Eindhoven, Martini Ziekenhuis in Groningen, Medisch Spectrum Twente in Enschede, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en Canisius- Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Andere zorginstellingen die deelnemen aan de pilot zijn: Buurtzorg Nederland (Almelo), Icare Thuiszorg (Lelystad), Stichting De Waalboog (Nijmegen), Zorgspectrum (Nieuwegein) en Zonnehuisgroep Amstelland (Amstelveen). Meer informatie over Magneetplus is te vinden op www.venvn.nl onder Vakdossiers/Magneetinstellingen.

Bron: OLVG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen