Vrijstelling van de subsidiaire heffing voor sommige farmaceutische specialiteiten in België

medicatieDe ministerraad heeft het percentage van de subsidiaire heffing (buffer) vastgelegd die farmaceutische bedrijven voor 2008 moeten betalen. Het ontwerp van koninklijk besluit dat minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx hierover voorlegde, bepaalt ook onder welke voorwaarden sommige farmaceutische specialiteiten een vrijstelling van die heffing bekomen.

De subsidiaire heffing voor 2008

bedraagt 3,29% van het omzetcijfer van 2008. Een aantal geneesmiddelen zijn vrijgesteld van de heffing. Naast die vrijgestelde geneesmiddelen, genieten ook de geneesmiddelen die geforfaitariseerd zijn in ziekenhuizen voor 2008 een vrijstelling van ten hoogste 75% van de heffing. De heffing is beperkt tot 100 miljoen euro per jaar.

De subsidiaire heffing is een heffing die farmaceutische bedrijven moeten betalen, indien men vermoedt dat het uitgavenbudget voor vergoedbare specialiteiten zal worden overschreden. Het gaat om een nieuwe versie van het provisiefonds. (*) kb tot vaststelling van de percentages van de subsidiaire heffing, bedoeld in artikel 191, eerste lid, 15° undecies van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, en tot vaststelling van de vrijstellingsvoorwaarden voor sommige farmaceutische specialiteiten voor 2008.

Bron: Federale regering Belgie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen