Positief onderhandelingsresultaat Cao Ziekenhuizen

Array

caoDe NVZ en de vakorganisaties ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, de Unie Zorg en Welzijn FBZ en NU’91 hebben vrijdag 24 april een positief onderhandelingsresultaat bereikt voor de Cao Ziekenhuizen. Voorzitter van de werkgeversdelegatie Wim van der Meeren: “Dit resultaat mag gerust een doorbraak genoemd worden. Het is ons gezamenlijk gelukt om overeenstemming te krijgen over een nieuw levensfasebudget waarvan alle werknemers profiteren. Dit levensfasebeleid vergroot de solidariteit tussen werknemers van verschillende generaties en zorgt er voor dat ziekenhuizen meer mensen langer kunnen inzetten voor  avond-, nacht- en weekenddiensten. Dit is ook van vitaal belang om de continuïteit van de zorg te waarborgen.”

Nieuw levensfasebeleid als vervanging van de oudere verlofregelingen en de ontziebepalingen is al jarenlang onderwerp van gesprek tussen de NVZ en de vakbonden. Ziekenhuizen hebben steeds meer moeite de roosters van afdelingen rond te krijgen omdat door de vergrijzende werknemerspopulatie steeds meer mensen minder hoeven te werken en zijn vrijgesteld van avond-, nacht- en weekenddiensten. Hierdoor kwamen deze diensten volledig op de schouders van jongere werknemers terecht. Daarom wilden de werkgevers van deze vrijstellingsregelingen af. Het nieuwe levensfasebeleid maakt het mogelijk voor alle werknemers verlof te sparen en zelf te kiezen in welke fase van het leven ze die willen gebruiken. De partijen hebben overeenstemming bereikt over een goede overgangsregeling voor medewerkers vanaf 45 jaar.

Naast levensfasebeleid bevat het resultaat een loonsverhoging van 1% per 1 juli 2009 en 1% per 1 juli 2010. Bovendien is een eenmalige uitkering overeengekomen van 0,3% per 1 september 2009. De eindejaarsuitkering gaat in 2009 met 1% omhoog naar 6%, stijgt in 2010 naar 6,73% en groeit in 2011 door naar 7,33%. Per 1 januari 2010 vervalt de werkgeversbijdrage in de levensloopregeling. Verder neemt de werkgeversbijdrage aan de pensioenpremie toe, van 48% naar 50%. De cao heeft een looptijd van 24 maanden.

De werkgeversdelegatie is verheugd over het feit dat het uiteindelijk toch gelukt is in een economisch moeilijke tijd een resultaat te bereiken waarin de arbeidsvoorwaarden flink verbeterd zijn door het nieuwe levensfasebeleid. Wim van der Meeren: “Het is van grote waarde voor de ziekenhuiszorg dat wij er in geslaagd zijn een aantrekkelijk pakket voorwaarden af te spreken waarin de koopkracht gehandhaafd blijft en waarbij werknemers meer zeggenschap krijgen over de verdeling van hun tijd tussen werk en privéleven.”

Hieronder vindt u het onderhandelingsresultaat.

pdf document Onderhandelingsresultaat [103,40 kb]

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen