Ziekenhuizen niet klaar voor elektronisch patiëntendossier

Array

epd-revalidatieDe landelijke invoering van het elektronisch patientendossier (EPD) lijkt niet haalbaar voor 2010. Niet alleen blijkt uit recent onderzoek van Ernst & Young dat zorgverleners nog onvoldoende bezig zijn met de implementatie van de informatiebeveiligingseisen. Volgens Helen Kamphuis van Prismant is digitale informatieuitwisseling voor veel zorginstellingen nog helemaal niet mogelijk.

De informatieoverdracht tussen de verschillende zorgverlenende partijen kan volgens Kamphuis om verschillende redenen nog niet goed plaatsvinden. De belangrijkste is dat veel processen nog niet gedigitaliseerd zijn in de zorg. “De zorgprocessen in ziekenhuizen zijn nog lang niet altijd geautomatiseerd. De logistieke processen evenmin. Daarnaast kan de meeste software die gebruikt wordt nog niet communiceren met de taal die de overheid aanbeveelt,” aldus Kamphuis.

Op onderdelen is het volgens Kamphuis Regionaal wel mogelijk om een vorm van digitale informatieuitwisseling tussen de verschillende hulpverleners plaats te laten vinden. Bijvoorbeeld gegevens over medicatiegebruik en/of ontslaggegevens. Regio’s zoals Rotterdam, Amsterdam en Twente zijn wel klaar voor invoering van EPD. “Deze regio’s zijn het meest ontwikkeld op dit gebied en kunnen informatieuitwisseling tusssen de verschillende hulpverleners laten plaatsvinden. Maar landelijk is dat niet zo.”

Op landelijk niveau zijn er volgens Kamphuis ook nog politieke obstakels die invoering van EPD parten spelen: “Sommige partijen zoals de Orde van Medische Specialisten en de Vereniging van huisartsen hebben bezwaren”. Al met al denkt zij dat er maar enkele ziekenhuizen klaar zijn voor het EPD in 2010, ”maar het blijft wel gissen. Beveiliging is echt niet het enige issue”.

Uit recent oderzoek van Ernst & Young blijkt dat zorgverleners nog onvoldoende bezig zijn met de implementatie van de informatiebeveiligingseisen.

Bron: e-overheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen