Belgisch chirurg Yves Van Nieuwenhove: “In ons land hebben de meeste chirurgen hun leercurve al doorlopen en gaat er minder fout.”

Array

st-lucas-gentAfgelopen week bevestigde een woordvoerster van het Scheper ziekenhuis in Emmen dat recentelijk zes patienten een maagverkleining niet hadden overleefd. Maagverkleiningsoperaties zijn vaak complexe ingrepen, legt chirurg Yves Van Nieuwenhove van het UZ Gent uit. “Er zijn verschillende manieren om een maagverkleining uit te voeren”, zegt hij. “Een maagring plaatsen is redelijk eenvoudig en brengt weinig complicaties mee, maar is ook iets minder efficient. Een zogenaamde gastric bypass is efficienter, maar dan ga je het hele spijsverteringssysteem herorganiseren: je snijdt de maag door, je trekt een stuk darm op dat eigenlijk 30 centimeter lager ligt, je maakt een andere verbinding voor de sappen… Maar als die operatie goed wordt uitgevoerd, weegt het voordeel zeker op tegen de complicaties.” “Sowieso moet de kans op een overlijden ten gevolge van de operatie minder dan 2 op 1.000 zijn, en de kans op complicaties 2 à 5 procent”, zegt Van Nieuwenhove.

In vergelijking met Nederland is Belgie veel verder met dit soort operaties. “Bij ons bestaat de traditie sinds 1994, in Nederland zijn ze er pas onlangs mee begonnen”, vertelt hij. “In ons land hebben de meeste chirurgen hun leercurve al doorlopen en gaat er minder fout.” aldus Professor Van Nieuwenhove van het UZ Gent. Onderzoek zal moeten uitwijzen wat er precies mis is gelopen in Emmen. Volgens Van Nieuwenhove is het mogelijk dat de chirurg niet alle schuld treft. Maar na twee overlijdens zou je als chirurg toch eens moeten nadenken over wat je fout doet. Het is goed dat men nu op de rem gaat staan.”

Databank operaties
Ook de wet spreekt daar duidelijke taal over. KB’s bepalen bijvoorbeeld dat een gastric bypass alleen uitgevoerd mag worden bij mensen met een BMI dat boven 40 ligt. “Bovendien zal de wetgeving de Belgen binnenkort verplichten om een databank bij te houden van deze operaties. Als er dan iets verdachts gebeurt, kunnen we meteen de hele geschiedenis van een chirurg nagaan”, zegt Van Nieuwenhove.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen