Klink heeft een spoedzorgpunt, maar…

Array

ab-klinkPer 100.000 inwoners vonden in 2007 circa 40.000 spoedcontacten plaats: 24.000 bij huisartsenposten en 16.000 bij Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH’s) van ziekenhuizen. Van die 16.000 bestond bijna de helft uit zelfverwijzers ofwel aanlopers: dat komt neer op een aantal van circa 7.500.

Van die zelfverwijzers kwam een aantal om drie juiste redenen rechtstreeks naar de SEH:
1. Ze waren ervaren chronische zieken, herkenden ernstige symptomen en gingen onmiddellijk naar de SEH
2. Ze waren pas ontslagen uit het ziekenhuis en hadden het advies om bij een postoperatieve complicatie direct terug te komen naar de SEH
3. Ze hadden enige medische kennis over letsel, wisten dat een echo, röntgenfoto of gips nodig was en gingen daarom rechtstreeks naar de SEH.

Stel dat dit aantal 3500 bedraagt, dan zijn er 4000 contacten over van de 7500, die beter eerst naar de huisartsenpost of huisarts hadden kunnen gaan. Ofwel, de SEH’s kunnen het zorggebruik verminderen met een kwart, van 16.000 naar 12.000.

Onlangs pleitte minister Klink ervoor om zelfverwijzers te laten betalen voor het zorggebruik op de SEH. Want zij hadden eerst naar de huisartsenpost moeten gaan. Minister Klink heeft een punt. Zelfs als mijn drie groepen niet hoeven te betalen. Maar dat betekent wel een lastenverzwaring voor de huisartsenposten, waar huisartsen toch al zware diensten draaien. Maar mijn belangrijkste aarzeling betreft de vraag, of de bevolking een dergelijke afremming zo maar pikt.

De Engelse hoogleraar urgentie geneeskunde Kevin Macway Jones (die het Manchester Triage Systeem ontwierp) denkt dat het beleidsmatig terugdringen van de spoedzorgvraag niet lukt: that is political suicide, vertelde hij mij tijdens een bezoek eind 2007 aan zijn prachtige spoedzorgplein te Manchester.

Ik denk als public health expert dat het wel lukt. Het is mijn discipline gelukt om de bevolking op te voeden: om zich te gaan wassen, waterclosets te gebruiken, met de kinderen naar het consultatiebureau te gaan, minder te roken en veiliger te rijden. Waarom zouden wij ook niet op termijn het spoedzorggebruik kunnen terugdringen? Ik roep  op om op deze vraag te reageren. Tot zover dit bericht.

De suggestie om na triage patienten met onvoldoende urgentie zelf te laten betalen vormde in de Masterclassen Spoedzorg 2007 en 2008 onderwerp van heftige discussie tussen deelnemers en ervaren praktijkdocenten. De Masterclass 2009 start op maandag 29 juni, 15.00 -19.00 uur. Hiervoor hebben zich inmiddels twaalf ervaren artsen, verpleegkundigen en managers van huisartsenposten, SEH’s en ambulancezorg aangemeld. Wilt u ook deelnemen aan dit soort discussies en uw mening scherpen over de toekomst van de spoedzorg? Surf dan naar www.integratedcare.nl, klik door op nascholing en meld u aan.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Klink heeft een spoedzorgpunt, maar…"

  1. Klink heeft een spoedzorgpunt, maar medische studenten ook | Medicalfacts

    […] 11th, 2009 in Acute zorg, Ambulance and Eerstelijn. Vorige week stond het bericht Klink heeft een spoedzorgpunt, maar… Daarin kwam de vraag aan de orde hoe het aantal mensen terug te dringen is dat naar de SEH komen. […]

Comments are closed.

Recente artikelen