Klink versterkt eerstelijn uitstekend

Array

eerstelijnszorgDe ambtsperiode tot nu toe van Minister Klink kenmerkt zich door een grote opbloei van de eerstelijnszorg. Dat komt ten eerste door de Zorgverzekeringswet, die ongeveer gelijktijdig van start ging met deze minister. Deze wet verhoogde het zorggebruik bij voormalige particulier verzekerden. De wet leverde bovendien extra inkomsten op voor huisartsen door het consulttarief van negen euro naast het abonnementstarief. Resultaat? Overal in het land zijn nieuwe gezondheidscentra in voorbereiding. Het aantal nieuwe centra beloopt naar schatting duizend.

Vorig jaar kreeg de eerstelijn opnieuw een impuls door de aparte betaling via zorggroepen voor de zorg aan diabetespatienten. Resultaat? Nog meer zelfvertrouwen bij huisartsen en een versterking van zelforganisatie door de vorming van corporaties.

Deze observatie doet prof.dr. Guus Schrijvers niet alleen op basis van rapporten van het Rivm, Nivel en de Nza. Hij bespeurde ook hernieuwd enthousiasme bij huisartsen tijdens colleges in Friesland, Deventer, Tiel, de Utrechtse wijk Overvecht en in Veldhoven. Het is alsof huisartsen van mopperende rupsen vlinders zijn geworden. Men is weer toekomstgericht bezig. Tot zover dit bericht.

De Julius Masterclass Geïntegreerde Eerstelijnszorg die op woensdag 2 september start gaat uitgebreid in op deze revival van de eerstelijn. In twaalf bijeenkomsten van 15.00 -19.00 uur komen vier clusters van onderwerpen aan de orde: Algemene beleidsontwikkeling, Samenwerking en samenhang, Organisatie en kwaliteit van zorg, en Financiering op basis van resultaatafspraken.

Wilt u precies weten wat de laatste beleidsontwikkelingen zijn? Wilt u weten hoe uw collega’s daarmee omgaan? Wilt u de theorieen achter het beleid weten? Surf dan naar www.integratedcare.nl, klik door op nascholing
Guus Schrijvers

Noot van de redactie:
Guus Schrijvers is Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Klink versterkt eerstelijn uitstekend"

  1. Inderdaad, Ab Klink (CDA) heeft de gezondheidszorg allerlei impulsen gegeven, alleen de meeste toch wel geheel de verkeerde kant op. Schrijvers kijkt hier wel erg selectief naar de zorg.  Het lijkt wel of hij zijn klasjes anders niet meer vol krijgt. Ooit schatte ik deze Utrechter toch hoger in. Hoewel… Hij liet altijd zijn oren al ruimschoots hangen naar de kant waar het geld vandaan kwam.

Comments are closed.

Recente artikelen