Liever 360 graden feedback…..

Array

360-gradenBij visitatiecommissies, Raden van Bestuur, organisatie-adviseurs en Human Relation managers (HRM’ers) is de 360 graden feedback populair. Bij negentig graden komt alleen de professional aan het woord, die zichzelf beoordeelt op klinische uitkomsten (bijvoorbeeld een maatschap internisten), bij 180 graden ook de collega’s (bijvoorbeeld de verwijzende huisartsen naar de interne maatschap). Bij 270 graden worden ook de patienten bevraagd en bij 360 graden geven ook managers en raden van bestuur hun mening.

Deze aanpak biedt een all-round evaluatie van de kwaliteit van zorg van een groep professionals. Het nadeel tot nu toe is dat deze benadering nogal kwalitatief van aard is. Bij mijn weten komen Nederlandse ziekenhuizen niet verder dan 180 graden feedback op basis van kwantitatief onderzoek. De inspectie meet de klinische uitkomsten van de specialisten (negentig graden feedback). Elsevier houdt jaarlijks een grote enquête onder collega’s: dat leidt dan tot 180 graden feedback. Het jaarlijks bevragen van patienten staat in de kinderschoenen van de CQ Index.

Op het Julius Centrum gaat een groep professionals kwantitatief geevalueerd worden  met de 360 graden aanpak. Hiervoor worden vier vragenlijsten ontwikkeld die samenhangen en voorgelegd worden aan 1. De professionals 2. De collega’s buiten de groep 3. De clienten en 4. De managers.

Als u ervaring heeft met of een publicatie kent over 360 graden feedback op basis van kwantitatief onderzoek, wilt u mij dat dan laten weten op [email protected].  Tot zover dit bericht.

In de Julius Masterclass Clinical Leadership voor medisch specialisten komen de 360 graden feedback en andere methoden om kwaliteit te meten uitgebreid aan de orde. Hoe gaat u als leidinggevend specialist in het ziekenhuis of psychiatrisch ziekenhuis daarmee om?

Het programma begint op 10 september en omvat tien middagen van 15.00 -19.00 uur. De laatste bijeenkomst vindt plaats op 11 maart 2010. De cursus omvat de volgende thema’s: 1. Organisatie en financiering van de zorg: recente ontwikkelingen; 2. Inhoudelijke ontwikkelingen inclusief ICT; 3. Organisatie en Governance van het ziekenhuis; Zorgafspraken en DBC’s en 4. Kwaliteitsmanagement en –indicatoren. Wilt u deelnemen aan deze Masterclass? Surf dan naar www.integratedcare.nl , klik door op nascholing en meld u aan.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen