Aantal zorginstellingen met financieel tekort neemt toe

Array

Het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ) constateert in zijn jaarverslag dat ongeveer 1 op de 4 deelnemende zorginstellingen met verlies draaide in 2007. In 2006 was dit nog 1 op 5, en in het jaar daarvoor 1 op 10. Deze trend baart het WFZ zorgen, aangezien het overheidsbeleid is gericht op een verdergaande verschuiving van risico’s in de bekostiging naar zorginstellingen.

De financiering van nieuwbouwprojecten verloopt stroever dan voorheen. Dit wordt veroorzaakt door de toegenomen onzekerheden als gevolg van het overheidsbeleid. De kredietcrisis, waardoor kapitaal schaars is, heeft de veranderende opstelling van financiers versneld en versterkt. Het WFZ vreest dat het investeringsvolume in de komende jaren onder druk komt te staan als door de overheid niet een duidelijker toekomstperspectief wordt geboden. Het gaat hierbij vooral om de veranderingen in de waardering van onroerend goed, de noodzakelijke verkorting van de afschrijvingstermijnen, de hoogte van de toekomstige kapitaallastenvergoeding, en de uitwerking van ‘vangnetten’ voor probleemgevallen. Zonder deze duidelijkheid kunnen zorginstellingen moeilijk een goed investeringsplan opstellen en kunnen banken en WFZ deze plannen moeilijk beoordelen.

Zorginstellingen behaalden door deelname aan het WFZ in 2008 een rentevoordeel van ongeveer 55 miljoen euro. Het renteverschil tussen leningen mèt en zonder WFZ-garantie is gedurende het jaar steeds verder opgelopen en kan momenteel 1 à 1,5%-punt bedragen. Ook biedt een WFZ-garantie meer zekerheid over de verkrijgbaarheid van financiering, ondanks de krappe financiele markt. De voordelen voor zorginstellingen van deelname aan het WFZ zijn door de kredietcrisis dus alleen maar toegenomen.

In 2008 is voor in totaal 953 miljoen euro aan garanties op langlopende leningen verstrekt. In totaal staat het WFZ garant voor bijna 7,2 miljard euro aan langlopende leningen. Verder staat het WFZ garant voor 540 miljoen euro aan kortlopende financiering. Het aantal zorginstellingen dat is aangesloten bij het WFZ groeide van 1.533 naar 1.574, een toename van 41. Van de ziekenhuizen is 74% aangesloten bij het WFZ; van de diverse categorieen AWBZ-instellingen 45 tot 71%. Het positieve bedrijfsresultaat van het WFZ in 2008 was 18 miljoen euro. Dit bedrag is toegevoegd aan de risicobuffer, die daarmee op bijna 176 miljoen euro komt.

De Stichting Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ) is het garantie-instituut van en voor zorginstellingen. Het is opgericht in 1999. Het WFZ geeft garanties op leningen aan zorginstellingen. Voor deelnemende zorginstellingen levert het WFZ rentevoordeel op en continuïteit van de financiering.

Bron: Waarborgfonds voor de Zorgsector (WFZ)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen