Onderzoek Lareb: motieven van patienten om een bijwerking te melden

Array

larebLareb Intensive Monitoring (LIM) is een nieuwe vorm van geneesmiddelenbewaking die is gestart door Lareb in samenwerking met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Pharmacie (KNMP). Ervaringen van gebruikers staan hierbij centraal. Lareb Monitor doet onderzoek naar geneesmiddelen. In het onderzoek worden gebruikers gevolgd die voor de eerste keer een bepaald geneesmiddel gaan gebruiken. Doordat veel gebruikers tegelijkertijd hun ervaringen met het gebruikte geneesmiddel in een vragenlijst invullen, komt in korte tijd veel informatie beschikbaar over werking en bijwerking van dat geneesmiddel. Meer informatie over de geneesmiddelen van Lareb Monitor kunt u vinden op de pagina over onderzoeken van Lareb Monitor. Lareb Monitor is onderdeel van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb en werkt onafhankelijk van de fabrikant. Momenteel doet meer dan de helft van alle apotheken in heel Nederland mee met de Lareb Monitor.

Patienten werden in de apotheek geselecteerd als zij een geneesmiddel gaan gebruiken dat wordt gevolgd met LIM. Dit gebeurde aan de hand van het reguliere eerste-uitgiftesignaal. De apotheekmedewerker vraagt of de patient deel wil nemen aan een landelijk onderzoek naar geneesmiddelen, waarna de patient een informatiefolder met daarop een aanmeldcode mee krijgt. Met de code op deze folder registreert de patient zich als deelnemer op de Lareb Monitor website www.larebmonitor.nl.

LIM is een aanvulling op de huidige manier van werken van Lareb (www.lareb.nl) en vervangt dus niet het melden van belangrijke observaties door arts of apotheker.

Lareb Intensive Monitoring biedt een aantal voordelen ten opzichte van de huidige vorm van geneesmiddelenbewaking in Nederland:

  • Nieuwe bijwerkingen kunnen snel opgespoord worden doordat veel gebruikers tegelijk een vragenlijst invullen
  • Het beloop van bijwerkingen in de tijd kan worden gevolgd, waardoor advies op maat gegeven kan worden en de therapietrouw zal verbeteren
  • De informatie komt van de gebruiker waardoor, door het ontbreken van een professioneel filter, ook minder waarschijnlijke bijwerkingen worden opgemerktInmiddels doen meer dan 1000 apotheken (ruim 55% van alle apotheken) mee met LIM. Het participeren in een dergelijk onderzoek, met als doel de farmaceutische zorg te verbeteren, staat ook genoemd in de Nederlandse Apotheek Norm (NAN) en vormt een manier om de positie als geneesmiddelspecialist verstevigen.
  • Inmiddels is de vragenlijst gesloten en worden de antwoorden geanalyseerd. Wij willen u heel hartelijk bedanken voor uw deelname. Uw antwoorden zijn van groot belang voor ons onderzoek. De prijswinnaars van de Irischeque van 25,- zijn inmiddels bekend. Zij hebben persoonlijk bericht ontvangen.

    De resultaten van het onderzoek verschijnen over enige tijd op deze website.

    Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

    Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

    Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

    De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

    Recente artikelen