Paul Wille Open VLD: Partydrugs te laten testen

partydrugsN-VA neemt akte van het initiatief van Paul Wille (Open VLD), die in de Senaat een resolutie indiende om partydrugs te laten testen op de kwaliteit ervan. Daar waar we dachten dat dit eerder een verkiezingsstunt was, zijn we uiterst verbaasd dat dit initiatief serieus genomen wordt. Louis Ide: Partydrugs onderwerpen aan een kwaliteitscontrole is de wereld op zijn kop zetten. Je zal op zijn minst de indruk wekken dat drugs een soort van legaal statuut krijgen. En dat mag absoluut niet het geval zijn.

De kwaliteitscontrole op partydrugs is een irrelevant debat. Het fundamentele debat draait rond de vraag of softdrugs (zoals amfetamines, cannabis, amfetaminederivaten, ) kunnen gelegaliseerd worden. Voor N-VA is dit niet het geval!

Louis Ide: Tijdens mijn opleiding tot klinisch bioloog had ik het voorrecht om, toen ik op de dienst toxicologie meedraaide, geregeld mijn bed uit te moeten voor een drie uur durende toxicologische screening van veelal jonge mensen die pillen hadden geslikt en bewusteloos werden binnen gebracht. Nu wil men volgend project opzetten en men noemt dit simpel: de drugsgebruiker geeft zijn pillen af aan een dokter van dienst die ze op zijn beurt doorstuurt naar een labo. Niet veel later weet hij of zij of het spul veilig is. Straks sta ik niet alleen meer s nachts in het lab, maar aan de discotheek!” Het hoeft niet te verbazen dat dit project absoluut niet de goedkeuring van N-VA geniet. Dit is immers een totaal verkeerd signaal dat de wereld ingestuurd wordt.

Louis Ide: Dit is een project dat bakken geld zal kosten. Geld dat men beter kan investeren in preventie, zowel primair als secundair. Enerzijds investeren in een aanpak zodat jongeren van de drugs afblijven en anderzijds investeren in een aanpak die ervoor zorgt dat jongeren van drugs kunnen afkicken en er dan van blijven. Daar wil ik professionele zorgverstrekkers voor inzetten. Ik weiger artsen in te schakelen voor een kwaliteitscontrole van partydrugs. Ik roep dan ook mijn collegas op om zich hier expliciet tegen te verzetten en vraag expliciet het advies van de verschillende beroepsverenigingen, de Orde van Geneesheren en de verschillende artsensyndicaten.

Bron: N-VA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen