Behandeling inhalatie-corticosteroïden van luchtwegklachten na RSV-infectie onnodig

Array

marieke ermersHet heeft geen zin om kinderen met een virusinfectie van de lagere luchtwegen standaard te behandelen met inhalatie-corticosteroïden. Dat concludeert Marieke Ermers in haar proefschrift. Kinderen die vanwege een RSV-infectie (respiratoir syncitieel virus) in het ziekenhuis terecht komen, krijgen daarna vaak last van een piepende ademhaling. Artsen schrijven dan vaak inhalatie-corticosteroïden voor, terwijl het niet duidelijk is of kinderen daardoor op lange termijn beter af zijn.

Ermers vergeleek in een dubbelblind onderzoek 243 kinderen jonger dan dertien maanden die gedurende drie maanden óf inhalatie-corticosteroiden óf een placebo ontvingen. Een deel van de kinderen die corticosteroïden ontvangen blijkt tijdelijk minder last te hebben van piepen, maar een jaar na de behandeling was het verschil verdwenen. De medicijnen hebben geen ernstige bijwerkingen. Ermers stelt dat de behandeling onnodig is omdat het uiteindelijk de gezondheid van de kinderen niet verbetert.

05-06-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Marieke Ermers, Geneeskunde
Proefschrift: Respiratory syncytial virus induced recurrent wheeze: genetic determinants and preventive glucocorticosteroid treatment
Promotor 1: Prof.dr. J.L.L. Kimpen
Copromotor 1: Dr. L.J. Bont
Copromotor 2: Dr. M.M. Rovers

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen