Hyperactiviteit bij anorexia nervosa

Array

Een verminderde voedselinname heeft vaak een verhoogde activiteit tot gevolg. Dit wordt veroorzaakt door een complexe interactie tussen perifere en centrale regelsystemen op het gebied van eetgedrag. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Linda Verhagen. De hypothalamus in het brein en perifere signalen (leptine en ghrelin) naar de hypothalamus spelen daarbij een zeer grote rol. Ook neurotransmitter dopamine blijkt betrokken bij hyperactief gedrag gedurende voedselrestrictie. Verhagen voerde haar onderzoek uit in een diermodel voor anorexia nervosa, genaamd activity-based anorexia.

Verder onderzoek zal een beter inzicht geven in de regulatie van energiebalans met betrekking tot hyperactiviteit. Dit biedt nieuwe perspectieven voor verder onderzoek en behandeling van patienten die lijden aan anorexia nervosa, dat grotendeels gekenmerkt wordt door hyperactiviteit. Anorexia nervosa is een psychiatrische aandoening waarbij patienten een sterke drang naar vermagering hebben. Bij anorexiapatienten wordt hyperactiviteit veelvuldig gerapporteerd. Vermindering van hyperactiviteit kan leiden tot betere behandeling van anorexia nervosa. Tot op heden zijn er geen doeltreffende geneesmiddelen beschikbaar. Bij behandeling met atypische antipsychotica neemt het lichaamsgewicht van patienten toe en wordt de hyperactiviteit onderdrukt.

02-06-2009, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Linda Verhagen, Geneeskunde
Proefschrift: Neural circuits underlying hyperactivity in an animal model for anorexia nervosa
Promotor 1: Prof.dr. R.A.H. Adan

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen