Toename aantal meldingen Q-koorts niet onverwacht

Array

q-koortsQ-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii, die vooral voorkomt bij kleine herkauwers (onder andere geiten en schapen). De uitbraak in Nederland wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door geiten. De bacterie veroorzaakt een abortusgolf onder de drachtige dieren. Hierbij komen veel Q-koorts bacterien vrij. Mensen die vervolgens deze bacterien inademen kunnen besmet raken. Vanaf vorig jaar worden in Nederland daarom verschillende maatregelen genomen, zoals verscherpte hygienevoorschriften in de stallen. Bovendien worden geiten en schapen sinds vorige jaar gevaccineerd tegen Q-koorts.

Het aantal besmettingsgevallen van q-koorts buiten Brabant neemt een vlucht. Tot op heden hebben zich in het hele land 228 patienten bij hun huisarts gemeld die q-koorts hebben opgelopen, meldde het RIVM woensdag. Daarvan zijn er 78 afkomstig uit het gebied in Noord-Brabant waar de epidemie twee jaar geleden begon.

De dieren worden gevaccineerd met een nieuw vaccin dat vanaf april dit jaar op grote schaal verkrijgbaar was. De geiten en schapen die vorig jaar al gedekt waren konden dan ook nog niet gevaccineerd worden. Wanneer de drachtige dieren met de bacterie besmet raken kan er een abortusstorm ontstaan waarbij grote hoeveelheden bacterien vrijkomen. Daardoor kunnen mensen met de bacterie besmet raken. Daarom verwacht het RIVM dat dit jaar het effect van de vaccinatie beperkt zal zijn.

Veelgestelde vragen over Q-koorts

Meer informatie over maatregelen tegen Q-koorts

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen