Hackers vragen 10 miljoen dollar losgeld voor gekraakt Electronisch medicatie dossier

Array

privacy-persoonsgegevensHackers hebben een medische databank van de Amerikaanse staat Virginia gekraakt en de gegevens van miljoenen patienten gestolen. Ze eisen tien miljoen dollar om de gegevens weer terug te geven en dreigen ze anders te verkopen. Het Prescription Medical Program is een door de staat Virginia beheerde database waarin recepten voor patienten zijn opgeslagen. Het doel van de databank is om het voorschrijven van verdovende middelen en krachtige pijnstillers in de gaten te houden, teneinde de illegale handel in deze medicijnen te beperken. Dokters en apothekers hebben toegang tot deze informatie.

Op 30 april hadden hackers de homepage van de databank vervangen door een eis om losgeld. De criminelen hadden naar eigen zeggen alle gegevens gestolen en de files op de site zelf versleuteld. Als ze binnen zeven dagen tien miljoen dollar kregen, zouden ze de code onthullen om de gegevens weer terug te halen. Zo niet, dan werden de gegevens aan de hoogste bieder verkocht.

Timothy Kaine, de gouverneur van Virginia, weigerde te betalen en vroeg in plaats daarvan de politie om de zaak te onderzoeken. Volgens het ministerie van Volksgezondheid bestaan er backups van de volledige databank, zodat deze weer hersteld kan worden. Alle systemen zijn inmiddels extra beveiligd.

De deadline van de hackers is verstreken, maar er is nog niets gebeurd. Overheidsfunctionarissen zijn er niet zeker van of de hackers ook werkelijk alle gegevens hebben bemachtigd. Privacygevoelige gegevens komen steeds vaker online beschikbaar en volgens deskundigen maakt dit incident duidelijk dat ze dan wel goed beveiligd moeten worden, zo meldt ChannelWeb.

Bron: Tweakers.net

Recente artikelen