Fietstocht actie ErkenME meer dan geslaagd!

Patienten hopen op erkenning ziekte ME
erken-meOp 12 mei, Wereld ME -dag, is na een startschot van Sjors Fröhlich onder grote (media-) belangstelling een peloton ‘M.E.’ers’ vanuit Lexmond naar Den Haag gefietst om daar namens actiegroep ErkenME een petitie aan te bieden aan de vaste Kamercommissie voor VWS. Doel: erkennen van ME ofwel Myalgische Encefalomyelitis, een ziekte waarbij patienten na elke minimale inspanning uitgeput en doodziek zijn. Maar ook vragen om onderzoeksgelden voor biomedisch onderzoek, bijscholing van huisartsen en gelijke behandeling van ME -patienten op de terreinen ‘zorg’ en ‘sociale zekerheid’.
Ondanks dat uit buitenlands ME -onderzoek blijkt dat er lichamelijke afwijkingen zijn gevonden, ervaren de 30.000 patienten in ons land nog altijd te veel onbegrip en tegenwerking.

Initiatiefneemster en ME -patient Christine van Reeuwijk: ‘In verbe inspanning uitgeput en doodziek zijn. Maar ook vragen om onderzoeksgelden voor biomedisch onderzoek, bijscholing van huisartsen en gelijke behandeling van ME -patienten op de terreinen ‘zorg’ en ‘sociale zekerheid’.
Ondanks dat uit buitenlands ME -onderzoek blijkt dat er lichamelijke afwijkingen zijn gevonden, ervaren de 30.000 patienten in ons land nog altijd te veel onbegrip en tegenwerking. Initiatiefneemster en ME -patient Christine van Reeuwijk: ‘In verbondenheid met alle patienten wereldwijd is een groep van ruim 70 mensen op de fiets gesprongen. De deelnemers droegen een T -shirt met ErkenME erop en werden begeleid door motorrijders en een bus van de Mobiele Eenheid.

Zij zijn in beweging gekomen en vormden samen met bondgenoten op het Plein in Den Haag een eenheid die ons diep raakt. 6871 mensen hebben de petitie ondertekend. Het kan toch niet anders of de vaste Kamercommissie voor VWS zal ME ook gaan erkennen!’

Een selectie foto’s in het fotoboek op de website van ErkenME

Recente artikelen