Hoesten: beter zonder antibiotica

Huisarts/onderzoeker Jochen Cals onderzoekt twee verschillende methodes
hoestenHuisartsen kunnen minder antibiotica voorschrijven aan patienten met hoestklachten zonder dat deze mensen hierdoor langer ziek zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de CAPHRI School for Public Health and Primary Care van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+.

Onderzoekers hebben hiertoe twee verschillende methodes onderzocht. Wanneer huisartsen gebruik maakten van een sneltest om ernstige infecties uit te sluiten (de zogenoemde C-reactief proteïne test uit één druppel bloed) of hun hoestende patienten na een training in communicatieve vaardigheden de nodige uitleg gaven, schreven ze aanmerkelijk minder antibiotica voor. Slechts 20 tot 40 procent van de hoestpatienten kreeg nog antibiotica, terwijl dit normaliter minimaal 70 procent is. De resultaten van de Maastrichtse studie waaraan 40 huisartsen en 431 patienten deelnamen, verschenen deze week in het toonaangevende British Medical Journal.

Huisarts/ onderzoeker Jochen Cals benadrukt dat zowel praten als prikken afzonderlijk effectief waren om het aantal antibioticarecepten omlaag te brengen: “Maar huisartsen die tijdens het onderzoek beide methodes gebruikten, schreven uiteindelijk de minste recepten uit. De deelnemende huisartsen gaven aan dit waardevolle handvatten te vinden bij deze alledaagse klacht. Belangrijk is echter vooral dat patienten even spoedig herstelden – na ongeveer drie weken – en zeker zo tevreden waren met de geleverde zorg.”

Veel Nederlanders komen jaarlijks bij hun huisarts met hoestklachten die forse beperkingen kunnen opleveren in de dagelijkse bezigheden. Antibiotica hebben meestal geen nut bij door infecties van de luchtwegen veroorzaakte hoestklachten. Bovendien kunnen deze middelen vervelende bijwerkingen geven en leidt veelvuldig gebruik tot bacterien die ongevoelig worden (resistentie).Toch verlaten veel hoestpatienten de spreekkamer van de huisarts met een recept voor antibiotica. 80 procent van alle antibiotica wordt in Nederland voorgeschreven door huisartsen. Van de hoestende patienten met een infectie van de lage luchtwegen krijgt circa 80 procent een antibioticum, meestal onnodig. Cals hoopt dat dit grote aantal tot het verleden zal behoren wanneer Nederlandse huisartsen de onderzochte methoden op grotere schaal kunnen gaan gebruiken. “De methoden halen onrust weg bij zowel huisarts als patient. Door de sneltest kan de huisarts een ernstige infectie uitsluiten en door de verbeterde communicatieve vaardigheden van de huisarts krijgt de patient duidelijke uitleg over zijn klachten en de (on)zin van antibiotica.”

Bron: MUMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen