Belgische Consumentenorganisatie Test-Aankoop vreest misbruikt nieuwe dieetpil

Array

alliDe Belgische Consumentenorganisatie Test-Aankoop verzet zich fel tegen de komst van de nieuwe dieetpil Alli. Vanaf donderdag Alli vrij te verkrijgen bij de apotheker. Test-Aankoop is bang dat de dieetpil zal leiden tot misbruik bij jongeren met eetstoornissen. De Europese Commissie heeft, na de Amerikaanse Food and Drug Administration, groen licht gegeven voor de vrije verkoop van de dieetpil. Alli is onder de naam Xenical al ruim tien jaar op de markt, en is bedoeld voor zeer obese mensen met een BMI van minstens 28.

De Afslankpil Alli bevat de werkzame stof orlistat.

De werkzame stof van Alli, orlistat, is een middel tegen overgewicht, dat geen invloed heeft op de eetlust. Orlistat blokkeert enzymen die vet verteren in de maag en darm. Wanneer deze enzymen geblokkeerd worden, kunnen zij bepaalde vetten in de voeding niet verteren; hierdoor kan ongeveer een kwart van het ingenomen vet onverteerd de darm passeren. Het lichaam kan deze voedingsvetten niet gebruiken als energiebron of omvormen tot vetweefsel. Dit draagt bij tot gewichtsverlies.

Alli is een pil met een veel lichtere dosis dan Xenica.l Ook voor het gebruik daarvan zijn er beperkingen: alleen 18-plussers met een Body Mass Index (BMI) vanaf 28 mogen de afslankpil slikken. Voorts moeten de apothekers erop toezien dat aan die voorwaarden voldaan wordt. In combinatie met een evenwichtig dieet en beweging belooft de producent van Alli dubbel gewichtsverlies. Test-Aankoop denkt dat ook mensen die geen zwaar overgewicht hebben, Alli zullen kopen “om nu snel wat kilo’s te verliezen”. De consumentenorganisatie vreest ook voor misbruiken door jongeren en mensen met een eetstoornis.

Bron: Nieuwsblad.be

Recente artikelen