James M. Wilson bepleit terughoudend beleid voor Stamceltherapie

Array

james-m-wilsonJames Wilson, een arts-onderzoeker van de Universiteit van Pennsylvania, was jarenlang een bevlogen voorstander en enthousiast over gentherapie. Maar van die bevlogenheid heeft hij spijt, schrijft hij nu in Science. de reden van zijn terughoudendheid is het gevolg van dit enthousiasme: Artsen willen gentherapie in een te vroeg stadium op mensen testten.

Toen president Barack Obama op 9 maart 2009 de beperkingen van de federale financiering op onderzoek aan menselijke embryonale stamcellen (MES) onderzoek heeft opgeheven, heeft Wilson getracht dit enthousiasme te temperen. Amerikanen hopen op snelle oplossingen. “Op dit moment zijn de beloften van het stamcelonderzoek onbekend en de mogelijkheden moeten niet worden overtrokken,” zei de president. “Ik kan niet garanderen dat onderzoekers nieuwe behandelingen en therapieen vinden voor ongeneeslijke aandoeningen maar proberen het”.

Helaas hebben sommige belanghebbenden in het MES-onderzoek nagelaten een zelfde terughoudendheid te betrachten, veelbelovende therapieen voor de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer, het ruggenmergletsels, diabetes, kanker, hart-en vaatziekten, multiple sclerose, spierdystrofie, macula degeneratie, en gehoorverlies worden in verband gebracht met oneindige mogelijkheden die Stamceltherapie, volgens hen te bieden heeft.
Sommige artsen zijn zelfs al aan de slag met behandeling van patienten zonder dat men duidelijk heeft hoe men dit moet aanpallen. Dat kan levens gaan kosten, zegt Wilson. Sommige patienten kregen door gentherapie onverwachts leukemie. Een van Wilsons eigen patienten, de 18-jarige Jesse Gelsinger, overleed eveneens aan de gevolgen van gentherapie.

Bron: Science(abonnement)

Recente artikelen