Update bijwerkingen erlotinib / Tarceva®

Array

erlotinib-tabletsOp 8 mei 2009 maakte Health Canada melding van het optreden van gastrointestinale perforatie, Stevens-Johnson syndroom en cornea perforatie bij gebruik van erlotinib (Tarceva®). Erlotinib is een humane epidermale groeifactor receptor type 1 tyrosine kinase remmer. Tevens remt het de intracellulaire fosforylering van de epidermale groeifactor. Het is geregistreerd voor de behandeling van niet-kleincellig longkanker na falen van ten minste één voorafgaand chemotherapie regime en, in combinatie met gemcitabine, voor pancreaskanker. Roche, de fabrikant van erlotinib, heeft in gegevens uit klinische onderzoeken, spontane meldingen en de literatuur, gekeken naar gastrointestinale klachten, huidbeelden en oculaire afwijkingen tijdens gebruik van erlotinib. Hieruit is gebleken dat gastrointestinale perforaties bij 0,1-1% van de patienten optreden. Daarnaast komen exfoliatieve huidbeelden, zoals Stevens-Johnson Syndroom (SJS) en toxische epidermale necrolyse (TEN), voor bij minder dan 0,01% van de patienten. Tot slot is bij minder dan 0,01% van de patienten cornea perforatie gemeld. Als één van deze bijwerkingen optreedt, dient behandeling met erlotinib gestaakt te worden. In Nederland is geen melding gedaan van gastrointestinale perforatie, één melding van toxische huideruptie en geen meldingen van SJS of TEN. Tevens ontvingen we in Nederland geen meldingen van cornea perforatie.

De volledige tekst van Health Canada kunt u hier nalezen.

Bron: Lareb

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen