Zebravisje kan ALS niet genezen

Array

zebravisjeIn het Algemeen Dagblad van 8 mei staat een artikel met de volstrekt misplaatste kop: Zebravisje kan ALS genezen. Niemand kan op dit moment ALS genezen en zeker een zebravisje niet. Wat is er dan aan de hand?

Het zebravisje is de laatste tijd sterk in opkomst als nieuwe proefdier. Ze zijn makkelijk te houden, ze planten zich snel voort en hun genetisch materiaal heeft veel overeenkomst met dat van de de mens. Veel onderzoeksinstellingen hebben zich enthousiast gestort op het beestje en het regent toepassingen. Zie bijvoorbeeld de Monitor van het Erasmus MC van februari 2007.

In het bericht in de Engelse Daily Record staat een wat zorgvuldiger bericht met als titel Tiny fish may hold clue to cure for motor neurone disease. Het orginele bericht komt bij de BBC vandaan. Onderzoekers aan de Universiteit van Edinburg, Schotland, hebben vastgesteld dat zebravisjes zeer goed in staat zijn om zelf nieuwe zenuwcellen te genereren wanneer hun ruggemerg beschadigd raakt. “Een beter inzicht in dit proces zou ons kunnen helpen om een therapie te ontwikkelen voor ALS-patienten”, zo stellen de onderzoekers vast.

Dat is zonder meer waar, maar of we iets van dit onderzoek mogen verwachten? Niemand die dat kan zeggen. Dat is jammer. Maar het is nog triester dat kranten op deze manier verwarring stichten en valse hoop zaaien.

Bron: VSN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen