Wet Clientenrechten zorg bevat geen Vertel en Herstel clausule bij medische fouten

Array

inzagerecht-medische-dossiersSIN-NL organisatie voor slachtoffers van medische fouten en nabestaanden plaatst concept van  de nieuwe Patientenwet Wet Clientenrechten zorg (WCZ) online.
SIN-NL is van mening dat het wetsvoorstel de rechten van patienten onvoldoende waarborgt:

  1. Het wetsvoorstel verplicht artsen wel tot het geven van eerlijke informatie maar niet tot het geven van herstelbehandeling aan slachtoffers van medische fouten. Dit is niet acceptabel. Artsen hebben een zorgplicht, vooral bij medische fouten. Ook de NPCF en de Consumentenbond zijn van mening dat bij medische fouten het principe van Vertel en Herstel dient te gelden.
  2. Het wetsvoorstel introduceert het systeem van veilig, dwz anoniem melden van artsen voor medische fouten en juridische onschendbaarheid. Deze meldingen mogen volgens dit voorstel niet gebruikt worden in enige tuchtrechtelijke, civielrechtelijke of strafrechtelijke procedure.
  3. Het wetsvoorstel stelt de Inspectie Gezondheidszorg is vrijgesteld van de verplichting om individuele klachten van slachtoffers van medische fouten en hun nabestaanden te onderzoeken. Hiermee legaliseert dit wetsvoorstel falen van de Inspectie Gezondheidszorg.
  4. De klachtencommissies bij ziekenhuizen zijn niet onafhankelijk en disfunctioneren volgens de Inspectie Gezondheidszorg, september 2007 uitspraak plv. Inspecteur-Generaal drs N. Oudendijk. In het voorstel krijgt de zorgaanbieder het recht om een klachtenregeling op te stellen, of een om een instantie hiertoe aan te stellen.Dus er is geen sprake van onafhankelijke klachtenbehandeling en weinig eerlijke kans op erkenning van de medische fout of schadevergoeding. Dit is niet acceptabel.
  5. Bovendien ontbreken rechten van patienten ter definitieve vaststelling van de rechtsgeldigheid van hun medisch dossier, -het autorisatie recht,het recht tot kennisname van meldingen van medische fouten bij de Inspectie Gezondheidszorg op basis van art 4a Kwaliteitswet en het recht om doorverwezen te worden naar een medisch specialist met expertise inzake speciale aandoeningen met name wanneer een arts een medische fout bij diagnostiek of behandeling heeft gemaakt.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen