Markt voor ziekenhuiszorg ontwikkelt zich goed

Array

NZa: geen beleidswijzigingen in 2010
2490006517_d3ab1ae1e3De veranderingen in de ziekenhuisbekostiging hebben een positief effect op de betaalbaarheid, kwaliteit en toegankelijkheid van de ziekenhuiszorg. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de Monitor Ziekenhuiszorg 2009. De prijzen in het vrije segment stegen minder hard dan in het deel van de ziekenhuiszorg waar vaste prijzen gelden. Tegelijkertijd constateert de NZa dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars er nog aan moeten wennen dat zij voor een groot deel van de markt ook over prijzen en de kwaliteit moeten onderhandelen. De onderhandelingen hierover voor 2009 zijn nog altijd niet afgerond. Vanwege deze resultaten adviseert de NZa VWS haar beleid in 2010 niet te wijzigen, maar verder te bouwen aan prestatiebekostiging. Een eventuele invoering van maximum prijzen zal de positieve effecten van het huidige systeem teniet doen en de effecten van prestatiebekostiging in 2011 negatief beïnvloeden.

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben tijd nodig om te wennen aan de recente uitbreiding van het vrije B-segment van 20% naar 34% en het verrekenen van de kapitaallasten. Uit de monitor komt naar voren dat de onderhandelingen dit jaar traag op gang kwamen doordat de ziekenhuizen en zorgverzekeraars de effecten van deze veranderingen moeilijk konden inschatten. Het is ook voor het eerst dat zij over zo’n groot deel van de zorg onderhandelen. Op 1 januari waren nog geen contracten afgesloten, dit was vooral nadelig voor consumenten. Die wisten bij het afsluiten van een zorgverzekering namelijk niet precies met welke zorgaanbieders de verzekeraar een contract had afgesloten.Kwaliteit
Uit de interviews die voor de monitor gehouden zijn  komt naar voren dat zorgverzekeraars bij het inkopen van zorg steeds meer kijken naar de kwaliteit van ziekenhuizen. Toch is kwaliteit nog altijd ondergeschikt aan de prijs en bovendien niet altijd even transparant. De ziekenhuizen en zorgverzekeraars werken er met de Inspectie voor de Gezondheidszorg aan het voor de consument zichtbaar maken wat hij voor zijn zorgeuro kan verwachten.

Toegankelijkheid

Wachttijdinformatie is een graadmeter voor de toegankelijkheid van de zorg. De wachttijden van ziekenhuizen zijn dit jaar echter moeilijk te vergelijken met voorgaande jaren, omdat er een nieuwe manier van registreren is en niet alle ziekenhuizen hun wachttijden goed publiceren. De NZa heeft geen signalen gekregen dat de wachttijden zijn toegenomen. Daarentegen worden niet alle behandelingen door alle ziekenhuizen onder de Treeknorm uitgevoerd.

Betaalbaarheid

De omzetstijgingen over 2008 zijn beperkt. De vraag naar zorg neemt sinds 2004 licht toe, onder meer door vergrijzing en innovaties in de zorg waardoor mensen meer en beter behandeld kunnen worden. De behandelduur neemt nog steeds af; steeds meer patienten kunnen nog dezelfde dag naar huis. In de periode 2005-2008 is de prijsstijging in het vrije segment structureel lager dan in het segment waarin de prijzen nog gereguleerd zijn.

Bron: NZa

    Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

    Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

    Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

    De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

    Recente artikelen