Moeder kan bij te vroeg geboren baby’s helpen concentratie te ontwikkelen

kind-lerenBaby’s die te vroeg geboren zijn, hebben later meer moeite met leren en met zich te concentreren dan baby’s die op tijd geboren zijn. Met leren moet je de aandacht op iets kunnen richten en kunnen vasthouden zonder afgeleid te worden, maar ook de aandacht gemakkelijk op iets anders kunnen richten wanneer dat nodig is.Het blijkt dat risicofactoren, zoals geboortegewicht, zwangerschapsduur en hersenbeschadigingen, voorspellend zijn voor de verschillen in het tempo waarin deze baby’s de volgehouden aandacht en de controle over aandacht en gedrag ontwikkelen. Deze verschillen tussen baby’s zijn bovendien ook voorspellend voor het algemene ontwikkelingsniveau van deze kinderen.

Eva van de Weijer-Bergsma constateert in haar proefschrift dat te vroeg geboren kinderen tijdens de babytijd baat kunnen hebben bij een moeder die structuur biedt in het ontwikkelen van controle over aandacht en gedrag.

12-06-2009, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Eva van de Weijer-Bergsma, Sociale Wetenschappen
Proefschrift: Developmental trajectories of attention and executive functioning in infants born preterm: The influence of perinatal risk factors and maternal interactive styles
Promotor 1: Prof.dr. M.J. Jongmans
Copromotor 1: Dr. Lex Wijnroks

Recente artikelen