WHO ziet er vanaf van alarmfase voor H1N1 te verhogen naar zes

De Wereld Gezondheidsorganisatie ziet er vanaf om de alarmfase voor H1N1 te verhogen naar zes, de hoogste fase. Dat heeft de voorzitter van de WHO, Margaret Chan, gezegd op de jaarvergadering in Genève.  De Wereldgezondheidsorganisatie ziet verder ook geen reden de alarmfase vanwege de H1N1 te verlagen. De reden is dat er vooral in Noord-Amerika nog veel nieuwe gevallen bijkomen. De huidige alarmfase vijf duidt aan dat de WHO nog steeds van mening is dat H1N1 een wereldwijde epidemie is. In dat scenario kan eenderde van de wereldbevolking de griep krijgen, aldus de WHO.  In Mexico zijn er al 42 doden gevallen. In de Verenigde Staten heeft de nieuwe griep H1N1 twee slachtoffers gemaakt en het aantal vastgestelde besmettingen staat wereldwijd op bijna 2100, in 23 landen. In Mexico zijn bijna 1100 zieken, in de VS bijna 900.

griepmap Klik op de kaart voor actuele interactieve data
De alarmfase staat nog altijd op vijf, hetgen betekent dat er een pandemie kan uitbreken. Tot nu toe zijn er wereldwijd 8829 bevestigde gevallen van de Mexicaanse griep. In totaal overleden 76 mensen aan het virus: 68 in Mexico, zes in de Verenigde Staten, één in Canada en één in Costa Rica.

Op de jaarvergadering pleitten onder andere Japan en Groot-Brittannie voor een andere manier van beoordelen van griepepidemieen. Nu bepaalt de snelheid waarmee een ziekte zich verspreidt de alarmfase. Japan en Groot-Brittannie vinden de vraag hoe dodelijk een ziekte is veel belangrijker. Het aantal besmettingen met H1N1 in Japan loopt intussen snel op. De ziekte is bij meer dan 120 mensen vastgesteld. Zaterdag waren dat er nog twaalf.   In Groot-Brittannie stijgt het aantal mensen met H1N1 snel. Er zijn veertien nieuwe gevallen bij zijn gekomen. Ruim honderd Britten zijn nu besmet, van wie meer dan de helft in Londen.

Recente artikelen