Eén cao in de ambulancezorg

Array

ambulanceEén van de afspraken uit het tussenakkoord van werknemers- werkgeversorganisaties omvat een werkgelegenheidsgarantie voor ambulancemedewerkers. Op 1 januari 2011 treedt namelijk de nieuwe Wet Ambulance Zorg in werking. Door deze nieuwe wet krijgt slechts één organisatie per regio een vergunning om het ambulancevervoer te verzorgen. Dit zijn nu nog veertig vergunninghouders, straks 25.Dat betekent dat de huidige aanbieders van ambulancezorg eind 2009 een eenmalige strijd aangaan om vergunningen binnen te halen in de 25 verschillende regio’s. De aanbieder die het beste voldoet aan het ‘programma van eisen’ krijgt de vergunning in een regio.

Om te voorkomen dat een deel van de ruim 4800 ambulancemedewerkers hun baan verliest na de vergunningenstrijd, moet de nieuwe vergunninghouder in een regio het personeel overnemen. ABVAKABO FNV heeft steeds hard gewerkt om deze garantie met werkgevers af te spreken. Daarnaast heeft minister Klink toegezegd dat de werkgelegenheidsgarantie als voorwaarde aan de vergunning wordt verbonden.

De eerste stappen op weg naar één cao voor alle ambulancemedewerkers zijn gisteren gezet. Drie werkgevers- en vier werknemersorganisaties hebben 19 mei een akkoord gesloten. Dit akkoord betreft, naast de werkgelegenheidsgarantie voor het personeel, bepalingen gericht op kostenneutraliteit en financiering en afspraken over modernisering van de arbeidsvoorwaarden en het personeelsbeleid. Belangrijk is verder dat de seniorenregelingen overeind blijven. Dit akkoord vormt onderdeel van de cao waar werkgevers en de bonden straks over praten.

Sociaal akkoord ambulancesector 19 mei 2009pdf

Bron: ABVAKABO FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen