HPV-vaccinatie: nut of noodzaak?

Array

hpv_virusOm onduidelijkheden rond de HPV-vaccinatie te verhelderen, houdt de afdeling Verloskunde en Vrouwenziekten van het Erasmus MC op donderdag 28 mei een voorlichtingsavond.De avond is kosteloos toegankelijk voor alle belangstellenden. Een patholoog en een gynaecoloog geven voorlichting en beantwoorden vragen van de aanwezigen.

Onrust
Sinds maart 2008 worden alle meisjes tussen de 13 en 16 jaar opgeroepen voor een vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Vanaf september zullen ook alle 12-jarige meisjes voor deze vaccinatie worden opgeroepen. De opname van deze vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma heeft veel onrust veroorzaakt. Veel tienermeisjes en hun ouders vragen zich af waarom HPV-vaccinatie nodig is en welke voor- en nadelen er aan kleven. Om hier een goed antwoord op te geven, organiseert het Erasmus MC op donderdag 28 mei een informatieavond over de HPV vaccinatie. Deskundigen zullen op deze avond ingaan op de vaccinatie en vanzelfsprekend is er veel tijd gereserveerd voor het stellen van vragen. De avond is kosteloos toegankelijk voor iedereen die vragen heeft over deze vaccinatie.

Wisselende contacten
In Nederland krijgen ieder jaar ruim zeshonderd vrouwen baarmoederhalskanker. Ongeveer een op de drie vrouwen overlijdt aan de gevolgen van deze ziekte. Baarmoederhalskanker is een zeldzame complicatie van een infectie met een zeer veel voorkomend virus (HPV). Deze infectie wordt overgedragen bij seksueel contact. De meeste vrouwen en mannen worden besmet tussen de 18 en 25 jaar, vooral omdat deze leeftijdsgroep de meeste wisselende contacten heeft.

Afweersysteem
Wie het virus heeft opgelopen, merkt daar niets van, en meestal wordt HPV door het afweersysteem binnen acht maanden opgeruimd. Soms blijft het virus aanwezig en ontstaan afwijkende cellen, maar in de meeste gevallen verdwijnen deze ook door het afweersysteem. Alleen als het lichaam niet in staat is het virus op te ruimen, kan baarmoederhalskanker ontstaan. Driekwart van de gevallen van baarmoederhalskanker worden veroorzaakt door twee typen HPV (16 en 18). Tegen deze twee typen kunnen meisjes zich nu laten inenten.

De voorlichtingsavond is op donderdag 28 mei, aanvang 19.30 uur, in collegezaal 3 van het Erasmus MC (dr. Molewaterplein 50, Rotterdam).

Programma:

  • 19.00 uur: Ontvangst met koffie en thee.
  • 19.30 uur: Voordracht: ‘HPV-vaccinatie; Nut of Noodzaak’ door drs. Marielle Kocken, arts-onderzoeker.
  • 20.00 uur: Gelegenheid tot het stellen van vragen aan prof.dr. Theo Helmerhorst, oncologisch gynaecoloog en dr. Frank Smedts, gynaeco-patholoog.

Informatie en aanmelding: drs. Marielle Kocken, arts-onderzoeker, [email protected], 010 7033351, zie ook www.humavac.nl.

Recente artikelen