Ik wil de wereld ruiken!

“Eet ik pizza of chocola? Drink ik tomatensap of water? Brand? Waar? ” Op het oog misschien erg vreemde vragen, maar wie ooit zijn reuk en smaak is kwijtgeraakt, zal dit ogenblikkelijk herkennen. Juist omdat er zo weinig bekend is over anosmie, zoals  deze aandoening heet, heeft Jacqueline Blase-van der Meer er een boekje over geschreven dat zojuist is verschenen. Een boekje met perspectief, want van anosmie kun je soms wél genezen! De titel luidt: Ik wil de wereld ruiken! Hoewel er weinig bekend is, kennen veel mensen wel iemand die het heeft.

Alleen al in Nederland leven enkele honderdduizenden mensen met een reukstoornis. Niet of nauwelijks kunnen ruiken of proeven, het missen van een heel belangrijk zintuig – heeft grote invloed op het dagelijks leven. De schrijfster verloor in 2002 haar volledige reuk- en smaakvermogen door een verkoudheid. Diagnose: anosmie.
Zij neemt de lezer mee in een wereld zonder smaak en geuren. Levendig beschrijft zij waar zij in het dagelijks leven mee geconfronteerd werd en hoe zij uiteindelijk haar reuk terugvond. Daarnaast bevat het boekje achtergrondinformatie en tips om rekening mee te houden als je niet of nauwelijks kunt ruiken of proeven.
(1960) werkt ruim 20 jaar op het gebied van patientenvoorlichting/-communicatie. Vanuit dat perspectief ziet zij regelmatig hoe patienten zoeken naar informatie, herkenning en erkenning. Anosmie is een niet-begrepen aandoening. Mensen beseffen vaak niet wat het is om niet te kunnen ruiken/proeven. Een diagnose gaat vaak samen met de mededeling “u zult ermee moeten leren leven”. Zij hoopt anderen behalve (h)erkenning ook houvast te bieden, want van anosmie kun je soms wél genezen.

Bestellen

Ik wil de wereld ruiken!, Jacqueline Blase-van der Meer ISBN
78-90-484-0607-4
prijs € 14,95
verzendkosten per exemplaar € 2,32 (NL) € 3,22 (EU)

[email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen