Maagbandplaatsing vermindert zuurbranden

0
271

maagzuurJustin de Jong onderzocht de bijwerkingen van een maagband. Een maagbandplaatsing is de meest uitgevoerde gewichtsverliesbevorderende operatie in Nederland. Als positief bijeffect vond De Jong een vermindering van zuurbranden. Dat komt waarschijnlijk omdat het klepje ter hoogte van de slokdarm-maagovergang na maagbandplaatsing een hogere druk heeft en minder gemakkelijk ontspant.

Verder heeft maagbandplaatsing geen invloed op de lediging van de maag, maar zorgt het wel voor een gevoel van snelle verzadiging. De Jong onderzocht een groep patienten in het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein. Hij onderzocht de patienten voor de operatie, en zes weken en zes maanden na de operatie.

Met de toename van overgewicht onder de bevolking worden er steeds meer gewichtsverliesbevorderende operaties verricht . Deze operatie is redelijk succesvol, want bij driekwart van de mensen met een maagband is er na twee jaar een blijvend gewichtsverlies bereikt.

11-06-2009, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Justin De Jong, Geneeskunde Proefschrift: Laparoscopic Adjustable Gastric Banding: Effect on gastroesophageal reflux, esophageal motility and gastric function Promotor 1: Prof.dr. A.J.P.M. Smout Promotor 2: Prof.dr. H.G. Gooszen Copromotor 1: Dr. B. van Ramshorst Copromotor 2: Dr. R. Timmer

Bron: UU