ActiZ Raad voor Sociale Innovatie gelanceerd

Nieuwe oplossingen zoeken om tekorten aan verpleegkundigen en verzorgenden te voorkomen. En hoe houdt de werknemer in de zorg plezier in zijn werk?  Dat zijn de uitgangspunten van het sociale innovatie programma in de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuis- en kraamzorg (de VVT- sector). Om het programma te ondersteunen heeft ActiZ de Raad voor Sociale Innovatie opgericht.
“Ik geloof in ondernemen, maar niet door ‘instituties’, wel door mensen,” zegt Han Noten, voorzitter van ActiZ en voorzitter van de nieuwe ActiZ Raad voor Sociale Innovatie. “Mogen doen wat nodig is, de ruimte om de talenten te gebruiken die je hebt. De samenwerking laten gebeuren die logisch voortvloeit uit de vraag van de client.” Voor Noten is dit de kern van sociale innovatie.

Omslag
Onderzoek laat zien dat zonder maatregelen in 2012 het tekort aan verzorgenden en verpleegkundigen rond de 13.000 zal liggen. Om dat tekort aan te vullen, moeten zorgondernemers meer doen dan alleen nieuwe medewerkers werven. Er zijn veranderingen nodig om met hetzelfde aantal mensen meer werk te kunnen verzetten. Bijvoorbeeld door meer aandacht te schenken aan de organisatie en kwaliteit van het werk. Medewerkers moeten ook plezier hebben in het werk. Daarom is het belangrijk dat zij meer zelfstandigheid krijgen en dat ze meer ruimte krijgen voor ontplooiing. Voor sommige ondernemers betekent dat een omslag in hun beleid. Met een meerjarig programma sociale innovatie gaat ActiZ haar leden ondersteunen om die omslag langzaam maar zeker te maken. “Andere manieren van organiseren en werken leidt tot beter gemotiveerde medewerkers en dat komt de kwaliteit van de zorg ook zeker ten goede”, aldus Aad Koster, directeur van ActiZ.Platform
Ter ondersteuning van dit programma heeft ActiZ een platform opgericht, de ActiZ Raad voor Sociale Innovatie. Op 18 mei 2009 is de Raad van start gegaan en zijn de leden geïnstalleerd. In de raad hebben prominenten met uiteenlopende achtergronden zitting: bestuurders van ActiZ leden, vertegenwoordigers van de beroepsgroepen en clienten, wetenschappers en anderen. De Raad heeft als belangrijkste taken om bij te dragen aan vernieuwende ideeen en het belang van sociale innovatie voor de branche uit te dragen.

ActiZ Raad voor Sociale Innovatie
De Raad van Sociale Innovatie bestaat uit de volgende personen:
Voorzitter is Drs. H.C.P. Noten, Voorzitter ActiZ.

Namens het beroepsgroepenperspectief neemt Mr.dr. B.A.M The, Initiatiefnemer van Martha Flora Huizen deel. Namens het clientenperspectief Drs. Y. Koster-Dreese, Directeur Kenniscentrum CrossOver. Als vertegenwoordiger van het medewerkersperspectief E.L. Snoey, Voorzitter AbvaKabo FNV.
Deelnemende wetenschappers zijn Dr. H.A.M. van Lieshout, Lector Hanzehogeschool Groningen; Prof.dr. F.D. Pot, Bijzonder hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen; en Prof.dr. H.W. Volberda, Hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam.
Ondernemers uit andere branches zijn: H.J.M. Knaapen, HR-directeur Koninklijke KPN N.V. en M. Koppen, HR-directeur Ikea Nederland B.V.

Van het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie heeft Drs. A.W. de Korte, Directeur NCSI, zitting in de Raad. Vanuit een algemeen perspectief draagt Dr. M.L. Wilke, Kroonlid Sociaal Economische Raad (SER) bij.


Bron:Actiz

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen