Bestralingsmethode longkanker verbeterd

Array

radiotherapieOnderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis hebben een nieuwe methode ontwikkeld voor het bestralen van longkankerpatienten. Met deze methode wordt de schade aan gezond weefsel beperkt en is een hogere stralingsdosis mogelijk waardoor de genezingskans kan worden vergroot. Patienten met een grote tumor (uitgebreidere ziekte) kunnen nu ook in aanmerking komen voor een genezende behandeling, in plaats van een behandeling gericht op het verminderen van klachten. NKI-AVL onderzoeker Jochem Wolthaus promoveerde vandaag op dit onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam.

Longkanker lastig te bestralen
Tumoren kunnen van vorm en plaats veranderen gedurende de periode van bestralingsbehandeling. Een longtumor beweegt ook onder invloed van de ademhaling. Dat maakt het lastig om longkanker nauwkeurig te bestralen. Om er zeker van te zijn dat de tumor goed in het bestralingsgebied ligt, wordt een groter gebied rondom de tumor bestraald. Dit heeft echter schadelijke gevolgen voor het omliggende weefsel en/of organen.

Vierdimensionale beeldvorming
Door gebruik te maken van zogenoemde vierdimensionale beeldvorming (3D foto’s elk behorende bij een ander moment van de ademhalingsfase) heeft Jochem Wolthaus laten zien dat de plaats van de bewegende tumor beter vastgesteld kan worden. De nieuwe methode maakt direct gebruik van deze nieuwe bewegingsinformatie voor een optimale bestralingsbehandeling van de patient. Daardoor kan een kleiner gebied rondom de tumor worden bestraald. Dit geeft de radiotherapeut de mogelijkheid de bestralingsdosis te verhogen wat het effect op de tumor vergroot en de genezingskansen verbetert.

Waar?
In het NKI-AVL worden alle longkankerpatienten die een (in opzet) genezende behandeling krijgen met deze nieuw ontwikkelde methode bestraald. Het NKI-AVL verwacht dat andere bestralingscentra zullen volgen. Heeft u vragen over uw eigen diagnose of behandeling? Neemt u dan contact op met uw eigen behandeld specialist.
Longkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten (9.000 nieuwe patienten per jaar) met de grootste kans op sterfte en wordt in bepaalde stadia van de ziekte behandeld met radiotherapie.

Bron: KWF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen